Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και ΜΑΪΟ 2023.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ : 37 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 3 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ 522 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ενημερωτικό δελτίο Υγεία-ΕΕ 250 — Ειδικό θέμα

Ενημερωτικό δελτίο Υγεία-ΕΕ 250 — Ειδικό θέμα
Ακολουθήστε τη σωστή σειρά: Η επένδυση στην υγεία απαιτεί επένδυση στο εργατικό δυναμικό του τομέα της υγείας
Ο Andrzej Rys, διευθυντής συστημάτων υγείας, ιατρικών προϊόντων και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί τι κάνει η ΕΕ για να στηρίξει το εργατικό δυναμικό της στον τομέα της υγείας. Στη διάρκεια μιας απειλής ή κρίσης στον τομέα της υγείας, θυμόμαστε όλοι τον γεμάτο προκλήσεις αλλά ζωτικό ρόλο του ιατρικού προσωπικού, το οποίο αποτελεί συχνά το πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Ωστόσο, το ίδιο το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη προσωπικού, οι γεωγραφικές ανισότητες, η έλλειψη ειδικής κατάρτισης, οι μεταβαλλόμενες τεχνολογίες και απαιτήσεις φροντίδας και ο ανεπαρκής προγραμματισμός όσον αφορά το εργατικό δυναμικό.
Ποια νομίζετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κράτη μέλη όσον αφορά το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας;
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη είναι παρόμοιες: με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό τα συστήματα υγείας να παρέχουν περίθαλψη υψηλής ποιότητας σε όλους τους Ευρωπαίους χωρίς ικανό αριθμό εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας με τις κατάλληλες δεξιότητες και στους κατάλληλους χώρους.
Εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 1 εκατομμυρίου εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης «διαρροή εγκεφάλων» ιατρών και νοσηλευτών που μετακινούνται σε χώρες με καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, αφήνοντας άλλες χώρες με ελλείψεις.
Εξίσου ανησυχητική είναι η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, η οποία συνιστά σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου και δημόσιων πόρων και υπονομεύει την οικονομικά αποδοτική παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη προσαρμόζονται στις ανάγκες του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και του ασθενούς, ότι το εργατικό δυναμικό μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και ότι οι αλλαγές όντως βελτιώνουν την παροχή περίθαλψης.
Δεν υπάρχει ενιαία λύση για όλες τις περιπτώσεις — κάθε κράτος μέλος πρέπει να σχεδιάσει τις δικές του μεταρρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας του.
Τι κάνει η ΕΕ για να στηρίξει το εργατικό δυναμικό της στον τομέα της υγείας;
Η Συνθήκη ΕΕ ορίζει ότι η πολιτική για την υγεία και η οργάνωση και παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης αποτελούν πράγματι εθνική αρμοδιότητα.
Η Επιτροπή παρακολουθεί και αναλύει τις προκλήσεις για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως οι ελλείψεις επαγγελματιών, οι συνθήκες εργασίας, το έλλειμμα δεξιοτήτων και η οργάνωση των ανθρώπινων πόρων για να προσαρμοστούν σε πιο ολοκληρωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Η Επιτροπή στηρίζει τις εθνικές αρχές στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άντληση διδαγμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εγκρίθηκε η κοινή δράση για τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και δημιουργήθηκε το δίκτυο εμπειρογνωμόνων για τον εν εξελίξει προγραμματισμό και τις προβλέψεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη και σύντομα θα προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα, μέσω του προγράμματος για την υγεία του 2020, για τη στήριξη πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στις πολιτικές για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές και την αναδιοργάνωση της παροχής φροντίδας μεταξύ νοσοκομείων και άλλων τοπικών και πρωτοβάθμιων κέντρων υγειονομικής περίθαλψης μέσω της μεταβίβασης καθηκόντων και του διαπροσωπικού συντονισμού.
Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
Ναι και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, καθώς τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε σε μια χρυσή εποχή όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και ότι τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς.
Πρέπει όμως να έχουμε στον νου μας ότι ζούμε σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου οι κίνδυνοι μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα και να προκαλέσουν παγκόσμια ανησυχία.
Επομένως, είναι ύψιστης σημασίας να επενδύουμε συνεχώς στην υγεία. Αυτό σημαίνει πρωτίστως να επενδύσουμε στη διατήρηση της καλής υγείας των ανθρώπων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Η επένδυση στο εργατικό μας δυναμικό στον τομέα της υγείας αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για τη διατήρηση του επιπέδου των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, για να εξασκούν το επάγγελμά τους με ασφάλεια και να μπορούν να ανταποκρίνονται σε νέες ανάγκες σε δεξιότητες. Η επένδυση στους ανθρώπους που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των άλλων είναι πάντοτε μια συνετή επένδυση με υψηλές αποδόσεις.

Πηγή : ec.europa.eu/health