Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και 5ο 2023.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας

Δημοσιεύτηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για παράταση θητείας 2 μηνών σε 92 ιατρούς ΕΣΥ (ΦΕΚ)

Νέα παράταση στην παραμονή στο ΕΣΥ 92 γιατρών που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, δίνει η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (τεύχος Α 125) στις 12/6/2023.

Η παράταση  αφορά σε 92 γιατρούς και  έχει διάρκεια δύο μηνών. Οπως εξήγησε ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, συνολικά οι γιατροί που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας τους,  θα υπηρετούν έως τις 30 Ιουνίου στις θέσεις τους με βάση νομοθετική διάταξη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ωστόσο, κρίθηκε ότι, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να προκηρυχθούν θέσεις ή να γίνουν προσλήψεις, είναι αναγκαίο να παραμείνουν στην υπηρεσία -λόγω ειδικότητας αλλά και στελέχωσης των κλινικών και τμημάτων στα οποία βρίσκονται- 92 εξ΄ αυτών, και για επιπλέον διάστημα δύο μηνών, δηλαδή έως τα τέλη Αυγούστου.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα τα παρακάτω:

Άρθρο πρώτο

Παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας

Δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους, έως την 31η.8.2023, ιατροί κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2022, την 31η.12.2021 ή την 31η.12.2020, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους και οι οποίοι παραμένουν στην υπηρεσία τους έως την 30ή.6.2023 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 63 του ν. 4999/2022 (Α’ 225), εφόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 95 του ν. 5041/2023 (Α’ 87) και περιλαμβάνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) έχουν ειδικότητα εσωτερική παθολογία, νεφρολογία, παιδιατρική, χειρουργική παίδων και υπηρετούν σε οποιονδήποτε φορέα,

β) έχουν ειδικότητα πνευμονολογία και υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας ή

γ) έχουν ειδικότητα χειρουργική και υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. με δυναμικότητα μικρότερη των τριακοσίων (300) κλινών, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, οι ιατροί υποβάλλουν αίτηση έως την 20ή.6.2023 προς τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του φορέα, στον οποίον υπηρετούν, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευθεί με άλλον τρόπο, και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών. Η αίτησή τους, η οποία συνοδεύεται από βεβαιώσεις του φορέα σχετικά με τη μη προκήρυξη ή δέσμευση της θέσης τους και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών, αποστέλλεται αμελλητί στο Υπουργείο Υγείας με μέριμνα του φορέα.

Για να δείτε το ΦΕΚ με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://drive.google.com/file/d/1nMAy51RvrAZUonzsAIVJJ3sh8ziNk29C/view?usp=sharing

Έντονη ήταν η αντίδραση εκπροσώπων των γιατρών του ΕΣΥ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), που δηλώνουν κάθετα αντίθετοι σε αυτή την κίνηση, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «ρουσφετολογική ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις» και τονίζουν ότι «μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ σε ιατρούς είναι οι προσλήψεις νέων Επιμελητών, τις οποίες η υπηρεσιακή Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να επισπεύσει».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρει τα παρακάτω:

Θέμα: Επικείμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Υπηρεσιακής Κυβέρνησης

Ως Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι προωθείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω παραμονή στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ ηλικίας 68 – 71 ετών, που σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο συνταξιοδοτούνται στις 30.6.2023.

Σας δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με μία τέτοια – πρωτοφανή στα χρονικά – μεθόδευση.

Πρόκειται για καθαρά ρουσφετολογική ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις, από μία Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για αλλαγές στα όρια ηλικίας παραμονής των ιατρών ΕΣΥ.

Μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ σε ιατρούς είναι οι προσλήψεις νέων Επιμελητών, τις οποίες η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να επισπεύσει.

Απαιτούμε:

Την άμεση εγκατάλειψη κάθε σκέψης για παράταση παραμονής των ως άνω ιατρών ΕΣΥ πέραν της 30.6.2023.

Την εξαίρεση των διαδικασιών πρόσληψης νέων Επιμελητών κλάδου ΕΣΥ από την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών» λόγω εκλογών. Την προκήρυξη των κενών θέσεων και την κάλυψή τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.

Ζητάμε επείγουσα συνάντηση με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας για το εν λόγω θέμα.

Πηγή: ygeionomikoi