Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και 5ο 2023.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) η καταβολή των διαφορών του ανθυγιεινού

 Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) η καταβολή των διαφορών του ανθυγιεινού

Μετά τη δημοσίευση στις 21/4/2023 του ΦΕΚ με τη νέα ΚΥΑ με τις αλλαγές στα ποσά και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ΕΣΥ (δείτε το ΕΔΩ), με υπηρεσιακή αλληλογραφία υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) έδωσαν οδηγίες στα Νοσοκομεία να μείνουν  εκτός αλλαγών του ανθυγιεινού οι συμβασιούχοι  του προγράμματος 4000 για την υγεία που εργάζονται στα νοσοκομεία και στις δομές του ΕΣΥ, με τη δικαιολογία ότι δεν προβλέπεται σχετικό κονδύλιο.

Για το θέμα διατυπώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες, υπήρξε σχετικό δημοσίευμα απο την ιστοσελίδα μας (δείτε το ΕΔΩ) και διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ.

Τελικά την Τρίτη 13/6/2023  εγκρίθηκε από το Δ.Σ της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) η προσαρμογή του Ανθυγιεινού Επιδόματος σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ νε εγκριθεί και να διατυωθεί σε νέα ΚΥΑ και να εκδοθεί σχετικό ΦΕκ.  Η απόφαση είναι κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας ΚΥΑ ( Ειδικότητες, χώροι, ποσά).

Έτσι και οι συνάδελφοι του ΟΑΕΔ (το πρόγραμμα 4.000) θα έχουν το ίδιο Ανθυγιεινό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οι αλλαγές θα ισχύσουν μόλις εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, όμως δεν  να γνωρίζουμε αν θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2023 όπως ίσχυσε για τους μόνιμους και συμβασιούχους του ΕΣΥ. Βεβαίως το δίκαιο, το νόμιμο και το λογικό είναι να ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2023.

Η περίπτωση του ανθυγιεινού είναι ακόμα μια περίπτωση που αναδεικνύει το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι του προγράμματος 4000 για την υγεία έχουν μειωμένα μισθολογικά δικαιώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους συμβασιούχους και μετά από 6 χρόνια δουλειάς βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία.

Μοναδική λύση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, είναι η μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου, ώστε αυτοί οι συνάδελφοι να μείνουν στα Νοσοκομεία και να συνεχίσουν να προσφέρουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Πηγή:ygeionomikoi