Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας

Αποτελέσματα Εκλογών Υπηρεσιακού 2024

Αποτελέσματα Εκλογών Υπηρεσιακού 2024
ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2024

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ προτείνει η “επιτροπή Μπεχράκη”

 

Την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ προτείνει η “επιτροπή Μπεχράκη”

Ενσωματωμένη εικόνα


Την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά προτείνει η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το Υπ. Εργασίας με επικεφαλής τον κ. Μπεχράκη σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που υπογράφει η δημοσιογράφος του εργατικού ρεπορτάζ Χριστίνα Κοψίνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πέρα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές η επιτροπή (με διαφωνία του εκπροσώπου του ΣΕΒ) προτείνει να συμπεριληφθούν και οι άλλες ειδικότητες εργαζομένων που συμπεριλαμβάνονται στον σημερινό κανονισμό των ΒΑΕ και ο οποίος ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Το “μπαλάκι” πλέον έρχεται στην Κυβέρνηση και την ηγεσία του υπ. Εργασίας που πρέπει να προχωρήσει στην νομοθέτηση, αν και εφόσον κάνει αποδεκτή την πρόταση της επιτροπής. Κρίσιμο ζήτημα επίσης αποτελούν οι όροι ένταξης στα ΒΑΕ αφού και στο παρελθόν αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον χώρο των εργαζομένων στους ΟΤΑ αποδείχτηκαν ασύμφοροι (καταβολή αναδρομικού επασφάλιστρου) και οδήγησαν τους αντίστοιχους εργαζόμενους να μην επιλέξουν την ένταξή τους στα ΒΑΕ.
Δείτε το σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών

Στα βαρέα όλοι οι υγειονομικοί

Την ένταξή τους εισηγείται στην κυβέρνηση η αρμόδια επιστημονική Επιτροπή• Η έκθεση στον Covid-19 θεσπίζεται για πρώτη φορά ως παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου και ουσιαστικό κριτήριο ένταξης στα ΒΑΕ • Το σκεπτικό του πορίσματος• Θετική εισήγηση και για τους εργαζόμενους στους προβλήτες του λιμανιού Πειραιά.

Την ένταξη στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων (ΒΑΕ) αποφάσισε να προτείνει στην κυβέρνηση η αρμόδια 10μελής ειδική επιτροπή η οποία, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Μπεχράκη, ιατρού πνευμονολόγου- εντατικολόγου, ολοκλήρωσε το πόρισμά της στις 30 Νοεμβρίου, ικανοποιώντας ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής εντάσσονται στα ΒΑΕ οι εξής κλάδοι και ειδικότητες εργαζομένων:

■ Άπαντες οι νοσηλευτές-νοσοκόμοι ανεξαρτήτως χώρου εργασίας.

■ Οι ιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ) και σε οργανωμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας η βαθμού.

■ Οι υγειονομικοί υπάλληλοι που δεν ανήκουν στα ΒΑΕ για λόγους εργασιακών/ασφαλιστικών σχέσεων παρά το γεγονός ότι η ειδικότητά τους είναι ήδη εντεταγμένη.

■ Οι εργατοτεχνίτες στους προβλήτες II και ΙΙΙ του Πειραιά.

Σχετικό αίτημα για την ένταξη στα ΒΑΕ είχε υποβληθεί και για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων και πούλμαν για τους οποίους, ωστόσο, η επιτροπή δεν έλαβε απόφαση καθώς «δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να εξεταστούν ως διακριτή ειδικότητα».

Το σκεπτικό του πορίσματος

Ιδιαίτερη αξία έχει το σκεπτικό που συνοδεύει το πόρισμα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Στις εισηγήσεις επισημαίνονται τα εξής σημεία:

  • 1. Η μεγάλη κοινωνική ευαισθησία λόγω πανδημίας Covid-19, η οποία «ναι μεν δεν έπρεπε να επηρεάσει την αντικειμενική κρίση της επιτροπής», αλλά «δεν ήταν δυνατό και να αγνοηθεί ως σημαντικός συντελεστής διαμόρφωσης της θεματολογίας και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της».
  • 2. Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων
    Το σύνολο των εν ενεργεία υγειονομικών της χώρας υπερβαίνει τους 120.000 και το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η ένταξή τους στα ΒΑΕ δεν έπρεπε να λειτουργήσει ως δυνητικά αρνητικό κριτήριο ένταξης.
  • 3. Το πρόσθετο αντικειμενικό κριτήριο του ιού SARS-CoV-2.
    «Η έκθεση στον νέο κορονοϊό θεσπίζεται για πρώτη φορά ως παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου και ουσιαστικό κριτήριο ένταξης στα ΒΑΕ. Η επιτροπή έκρινε ότι το φαινόμενο της επαγγελματικής έκθεσης των υγειονομικών σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου δεν είναι παροδικό και ότι η τρέχουσα πανδημία, εκτός από τη μεγάλη εργασιακή ένταση που εμφανώς προκαλεί, αποτελεί και έκφραση μιας συνεχούς απειλής από ιογενείς λοιμώξεις, που θα εξακολουθήσουν να προκαλούνται από γνωστά ή άγνωστα αίτια. Η απειλή αυτή αποτελεί άμεσο κίνδυνο της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, ενώ επιπροσθέτως, έχει σημαντική δυσμενή επίδραση στην οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή με συνέπεια ακόμη περισσότερο άγχος και δευτερογενείς επιπτώσεις στην υγεία».
  • 4. Η πολλαπλότητα επαγγελμάτων υγείας, ειδικοτήτων και χώρων.
    Η ταυτόχρονη κλαδική, χωροταξική και ιεραρχική προσέγγιση του επαγγελματικού κινδύνου των εργαζομένων στον χώρο της υγείας αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερο πρόβλημα για κρίση προς ένταξη στα ΒΑΕ, δεδομένης της σχετικής ανομοιογένειας των κλάδων, των ειδικοτήτων και των χώρων εργασίας των 120.000 και άνω εργαζόμενων οι οποίοι μάλιστα διαφοροποιούνται και βαθμολογικά στο εσωτερικό κάθε κλάδου.

Διαφωνίες ΣΕΒ

Ολες οι αποφάσεις της επιτροπής ελήφθησαν κατά πλειοψηφία, μειοψηφούσης της εκπροσώπου του ΣΕΒ κ. Δασκαλάκη, η οποία φέρεται μεν να συμφωνεί με την ένταξη αλλά εξέφρασε διαφωνία ως προς τη διαδικασία διατύπωσης της τελικής απόφασης.

Επίσης, η επιτροπή προτείνει την «ανάπτυξη και λειτουργία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου και καταγραφής της επικινδυνότητας επαγγελμάτων προς ένταξη» και επισημαίνει την αναγκαιότητα ριζικής αναθεώρησης του θεσμού των ΒΑΕ, με γνώμονα όχι την υλική και συνταξιοδοτική «ικανοποίηση» ανθρώπων που εργάζονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, αλλά την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών αυτών. Διευκρινίζει δε ότι για τα πρόσθετα αιτήματα που εκκρεμούν, «η μη εξέτασή τους δεν σημαίνει απόρριψη, αλλά αδυναμία προσέγγισης λόγω έλλειψης επιστημονικών δεδομένων εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου».

Εκτός από τον Παν. Μπεχράκη, μέλη της επιτροπής είναι οι εξής: Ν. Ηλιόπουλος, Αικατερίνη Δασκαλάκη, Ν. Δήμας, Χρ. Παπάζογλου, Ευανθία Σακελλαρίου, Κ. Αγραπιδάς, Μαρία Λέκκα, Ν. Καλογερόπουλος, Α. Μέγγουλης.