Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και 5ο 2023.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Νόμος 4759, Άρθρο 170 Πρόσθετη αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Άρθρο 171 Μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού

Ενημέρωση

 Νόμος 4759, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄

ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 170 Πρόσθετη αποζημίωση μετακινούμενου 

ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Άρθρο 171 Μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού και 

βοηθητικού προσωπικού


Άρθρο 170

Πρόσθετη αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Από τη δημοσίευση του παρόντος στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται εκτός περιφερειακής ενότητας σε νοσοκομεία και λοιπούς φορείς υποδοχής της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (A΄ 76) για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, καταβάλλεται για κάθε ημέρα απασχόλησης για το χρονικό διάστημα της μετακίνησής τους, ως πρόσθετη αποζημίωση ποσό ίσο με ένα (1) επιπλέον ημερομίσθιο, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους. Η πρόσθετη αποζημίωση του πρώτου εδαφίου καταβάλλεται και στους ιατρούς που μετακινούνται σε επιχειρησιακά κέντρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) εκτός περιφερειακής ενότητας κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020. Ο φορέας υποδοχής του μετακινούμενου προσωπικού αποστέλλει μηνιαίως στον φορέα προέλευσης του μετακινούμενου προσωπικού, αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που απασχολούνται σε αυτό στο πλαίσιο του παρόντος, το χρονικό διάστημα απασχόλησης και συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εφημεριών, προκειμένου να υπολογιστεί και να καταβληθεί το ποσό της πρόσθετης αποζημίωσης πλέον των τακτικών αποδοχών και της συμμετοχής τους σε εφημερίες από τον φορέα προέλευσης, που είναι υπόχρεος για τη μισθοδοσία τους. Η πρόσθετη αποζημίωση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης.


Άρθρο 171
Μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού

Οι παρ. 5 και 6 του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (A΄ 76), τροποποιούνται ως εξής:

«5. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και έως και την 30ή.6.2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό, πάσης φύσεως Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης βοηθητικό προσωπικό και πάσης φύσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα πλήρους ή μερικής απασχόλησης για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Η ανάθεση στο εν λόγω προσωπικό αφορά ιδίως σε ιατρικά και νοσηλευτικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής τους, καθώς και βοηθητικά καθήκοντα πάσης φύσεως, λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19. Για την απασχόληση του προσερχόμενου προς ανάληψη υπηρεσίας προσωπικού του ιδιωτικού τομέα, συνάπτεται ατομική σύμβαση πλήρους ή μερικής απασχόλησης με τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.). Στη σύμβαση αναφέρονται ρητά η διάρκεια απασχόλησης, η φύση της σύμβασης εργασίας (πλήρης ή μερική), η συμμετοχή τους ή μη στο πρόγραμμα εφημεριών σε περίπτωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το ύψος και οι όροι αποζημίωσης του ιδιώτη ιατρού, καθώς και κάθε επιμέρους κατηγορίας απασχολούμενου προσωπικού που καθορίζονται με την κοινή απόφαση της παρ. 6, καθώς και ο συγκεκριμένος οργανικός φορέας του Ε.Σ.Υ., στον οποίο κάθε απασχολούμενος ιδιώτης παρέχει τις υπηρεσίες του. Η διάρκεια απασχόλησης του ανωτέρω προσωπικού δύναται να παρατείνεται για έξι (6) ακόμα μήνες από τη λήξη της και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2021 με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19.

6. Στο προσωπικό των παρ. 1 έως 5 με πλήρη απασχόληση εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του ν. 4336/2015 (Α΄ 94). Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, που δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε (45) ημέρες από την ημερομηνία ένταξης του προσωπικού πλήρους απασχόλησης της παρ. 5 στο Ε.Σ.Υ., ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ο τρόπος αποζημίωσης, το διάστημα απασχόλησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Στο προσωπικό των παρ. 1 έως 5 με μερική απασχόληση εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του ν. 4336/2015. Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, που δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε (45) ημέρες από την ημερομηνία ένταξης του προσωπικού μερικής απασχόλησης της παρ. 5 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ο τρόπος αποζημίωσης, το διάστημα απασχόλησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»