Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και 5ο 2023.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Νέος Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας

 Σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου 4999/2022 (άρθρο 29), και του υπ’ αριθμ. Γ.Π.οικ.59701/10-11-2023 εγγράφου του Υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους με το οποίο ζητείται η εισήγηση της ΕΝΕ για τη σύνταξη πρότασης αναμόρφωσης του Κώδικα Νοσηλευτικής Δεοντολογίας, συστήθηκε από την ΕΝΕ αρμόδια Επιτροπή αποτελούμενη από τους:

Λάμπρο Μπίζα, Νοσηλευτή, Ψυχολόγο, MSc, Ταμία ΔΣ της ΕΝΕ και του European Nursing Council  – ENC, (Συντονιστής)

Κωνσταντία Μπελαλή, Νοσηλεύτρια, MSc, Αναπληρώτρια Γραμματέα ΔΣ της ΕΝΕ και Πρόεδρος του 1ου ΠΤ Αττικής και Νήσων Αιγαίου

Αλέξιο Παραρά, Δικηγόρο Αθηνών, MSc Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, DEA de droit public interne στο Πανεπιστήμιο PANTHEON-ASSAS – PARIS II

Βενετία – Σοφία Βελονάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ηθικής και Νομικής Ευθύνης, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μιχάλη Ηγουμενίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιοηθικής και Δεοντολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Άννα Μαυροφόρου, Καθηγήτρια Βιοηθικής και Δεοντολογίας, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιοηθικής και Δεοντολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προσφάτως ολοκληρώθηκε το έργο της Επιτροπής και παρουσιάστηκε στο ΔΣ της ΕΝΕ μια σύγχρονη πρόταση που ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα της άσκησης του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και σε όλους τους τομείς εφαρμογής του, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο των επαγγελματικών σχέσεων των νοσηλευτών.

Σκοπός του προτεινόμενου Κώδικα είναι η καθιέρωση ενιαίων και ομοιόμορφων κανόνων που διέπουν την άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή απόδοσή του, με γνώμονα την αρχή της ισότητας, τα χρηστά ήθη και το θεμιτό ανταγωνισμό, προσδίδοντας κυρίως υποστηρικτικό χαρακτήρα με τη μορφή της κατεύθυνσης και του προσανατολισμού και όχι της οφειλής ή της τιμωρίας. Επίσης, ο Κώδικας απαντά σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις όπως, στη δια βίου συνεχιζόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση, στην ψηφιακή φροντίδα μέσω της τηλενοσηλευτικής και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στην ελεύθερη άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Ο Κώδικας εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΝΕ και κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας ενώ, δια στόματος του Υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΝΕ, ανακοινώθηκε η προσεχής θεσμοποίησή του.

Διαβάστε την πρόταση του νέου Κώδικα Νοσηλευτικής Δεοντολογίας της ΕΝΕ εδώ.  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.