Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και 5ο 2023.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

ygeianet: Κυβέρνηση-Υπουργείο Υγείας: Νομοθετούν 17 ΜΑΦ ΑΕΕ χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Μόνιμου Προσωπικού

Κυβέρνηση-Υπουργείο Υγείας: Νομοθετούν 17 ΜΑΦ ΑΕΕ χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Μόνιμου Προσωπικού(!!). Πάμε και όπου βγει….

Στη διαβούλευση αναρτήθηκε, το Σ/Ν «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)».

Στο Σ/Ν μόλις 6 άρθρων( θα «γεμίσει» προφανώς στη συνέχεια με δεκάδες τροπολογίες..) περιγράφεται αναλυτικά και ο τρόπος στελέχωσης των Κλινικών, Χαρακτηριστικά. Άρθρο 4 Στελέχωση Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια :«Η στελέχωση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) πραγματοποιείται: α) με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή του, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005 (Α΄81) περί αρμοδιοτήτων Διοικητή νοσοκομείου, β) με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με απόφαση των Διοικητών των ΥΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3599/2007 (Α΄176), περί μετατάξεων και αποσπάσεων του προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α.), γ) μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4622/2019 (Α΄133), και δ) με αποσπάσεις ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4368/2016 (Α΄21), νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ίδιου νόμου και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με τον ν. 4440/2016 (Α΄ 224).»

Προβλέπεται δε για κάθε έξι (6 ) ΜΑΦ ΑΕΕ 2 Ιατροί (Παθολόγοι ή Νευρολόγοι) και 1 Ειδικευόμενος, 10 Νοσηλευτές και  3 Ειδικότητες Παραϊατρικού (2 Φυσιοθεραπευτές υποχρεωτικά..).

Με την ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Σ/Ν για την ύπαρξη και κατανομή Πανελλαδικά 17 ΜΑΦ ΑΕΕ και την ελάχιστη πρόβλεψη για ανάπτυξη έξι(6) κλινών  θα έχουμε τουλάχιστον 17Χ6= 102 νέες κλίνες ΜΑΦ ΑΕΕ, που απαιτούν κατά ελάχιστο(σ. σ τα προβλεπόμενα στάνταρ στελέχωσης ΜΑΦ προβλέπουν πολύ περισσότερους..)  51 Ιατρούς, 170 Νοσηλευτές και 51 Παραϊατρικό, χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ - ΟΥΤΕ ΜΙΑ νέα πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σ/Ν όπως αποτυπώνεται αναλυτικά. Και η στελέχωση θα καλυφθεί με μετακινήσεις από άλλα τμήματα( προφανώς για τη Κυβέρνηση υπάρχουν Ιατρικά- Νοσηλευτικά τμήματα στα Νοσοκομεία με πλεονάζον προσωπικό…) με μετακινήσεις και μετατάξεις- αποσπάσεις μεταξύ Νοσοκομείων ανά ΥΠΕ(!!) (άραγε έτσι θα στελεχωθούν οι ΜΑΦ σε Ρόδο- Μυτιλήνη- Κέρκυρα…) και ανακατανομής οργανικών θέσεων(;) και αποσπάσεις Ιατρών- Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Για άλλη μια φορά, όπως με τη ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, η Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν στην ανάπτυξη υπηρεσιών και αναγκαίων ΜΑΦ, χωρίς προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού  με μετακινήσεις-αποσπάσεις προσωπικού από ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία και με μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε Νοσοκομεία που αναστέλλονται Χειρουργεία και κλείνουν κλινικές λόγω ελλείψεων σε Προσωπικό, θα αναπτυχθούν νέες ΜΑΦ ΑΕΕ κάνοντας «διαχείριση» της φτώχειας υπονομεύοντας από τη πρώτη μέρα την ασφαλή λειτουργία και επιστημονική επάρκεια των νέων  ΜΑΦ.

Καλούμε τη Κυβέρνηση και τον «υπάρχει ελπίδα» κ. Χρυσοχοΐδη να κατανοήσουν ότι με «δανεικό» και το ελάχιστο αναγκαίο ΜΗ εξειδικευμένο προσωπικό δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η επιστημονική κάλυψη των νέων ΜΑΦ ΑΕΕ. Η εμμονή της Κυβέρνησης να νομοθετεί και να αναπτύσσει υπηρεσίες χωρίς τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, θέτουν τις νέες ΜΑΦ σε καθεστώς «Θνησιγενές εν τη γενέσει» με ότι συνεπάγεται για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η δυσάρεστη εμπειρία ανάλογων πρακτικών για τις ΜΕΘ επί Κορωνοϊού, προφανώς δεν έχει γίνει μάθημα για τη Κυβέρνηση της Ν.Δ. Το «πάμε και όπου βγει» για τη Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Υγείας είναι πλέον  η καθημερινότητα και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.