Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και 5ο 2023.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΕΝΕ: Καθεστώς ασφάλισης των νεοπροσλαμβανόμενων Νοσηλευτών

Καθεστώς ασφάλισης των νεοπροσλαμβανόμενων Νοσηλευτών

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών μας, σχετικά με το καθεστώς ασφάλισης των νεοπροσλαμβανόμενων νοσηλευτών, κατόπιν γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου της Ε.Ν.Ε., ειδικού σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κ. Διονυσίου Βασ. Ρίζου, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Με βάση τις διατάξεις των παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 2 του ν. 3865/2010 ρυθμίζεται το ασφαλιστικό καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 1/1/2011 και εφεξής καθώς και το δικαίωμα επιλογής υπαγωγής στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. των απασχοληθέντων στο Δημόσιο μέχρι την 31-12-2010. Οι εν λόγω διατάξεις έχουν πλήρη εφαρμογή στους νοσηλευτές είτε αυτοί είναι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο είτε έχουν απασχοληθεί ξανά στο Δημόσιο μέχρι την 31/12/2010 και έχουν δικαίωμα επιλογής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι νοσηλευτές που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (κοινό καθεστώς). Ως ημερομηνία πρόσληψης θεωρείται η χρονολογία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της πράξης διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης διορισμού, διαφορετικά ως ημερομηνία πρόσληψης/διορισμού λαμβάνεται η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Δεδομένου ότι η διάταξη αναφέρεται σε πρόσληψη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2011 στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. υπάγονται μόνο όσοι νοσηλευτές προσληφθούν χωρίς να έχουν καμία προϋπηρεσία, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πριν την 1/1/2011 στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, νοσηλευτής που προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου (ως τακτικός, μόνιμος, μετακλητός) από την 1/1/2011 και μετά στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ έχει όμως προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε άλλο ΝΠΔΔ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως:

  • Τακτικός – μόνιμος υπάλληλος ή λειτουργός,
  • Συμβασιούχος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου,
  • Ημερομίσθιος (έστω και μια μέρα εργασίας),
  • Με σύμβαση μίσθωσης έργου ή κατ’ αποκοπή εργασία οι οποίες όμως έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας,

δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., αλλά στην ασφάλιση του Δημοσίου.  Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της τυχόν προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και της νέας πρόσληψής του, και του εάν χώρησε ασφάλιση ή όχι, αρκεί να απασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της προϋπηρεσίας του.

Στις περιπτώσεις υπαγωγής  στην ασφάλιση στον Κλάδο Κύριας Σύνταξης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. καταβάλλονται για κάθε ημέρα εργασίας οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου για τον ανωτέρω Κλάδο που υπολογίζονται στις πάσης φύσεως αποδοχές ασφαλισμένου νοσηλευτή ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να καταβάλλεται και η πρόσθετη ειδική εισφορά βαρέων επαγγελμάτων (2.20% εργαζομένου – 1.40% εργοδότη).

Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πρέπει να γίνει η εξής διευκρίνιση με βάση τις διατάξεις υπαγωγής στον Κώδικα ΒΑΕ καθώς στις συγκεκριμένες ειδικότητες υπάγονται οι νοσηλευτές που απασχολούνται στα «Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Κλινικές»  στα οποία και περιλαμβάνονται :

  • Μαιευτήρια.
  • Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Γηροκομεία .
  • Άσυλα Ανιάτων.
  • Ιατρεία ΠΙΚΠΑ και παρεμφερή Ιδρύματα.
  • Σανατόρια.
  • Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στα βαρέα όμως οι νοσηλευτές που απασχολούνται στα Κ.Α.Π.Η. (προβλέπεται σε πολύ παλιά χρονικά εγκύκλιο του ΙΚΑ) και κατά αναλογική εφαρμογή στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» εφόσον:

  • Δεν παρέχουν περίθαλψη – θεραπεία σε ασθενείς αλλά φροντίδα και οδηγίες.
  • Δεν συνοδεύονται από ιατρό.
  • Ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που επισκέπτονται δεν είναι μεγάλος.

Με βάση επομένως την παρούσα ερμηνεία της Διεύθυνσης Ασφάλισης του πρώην ΙΚΑ και νυν e – ΕΦΚΑ, δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε.).

Αναφορικά με την επιλογή φορέα μεταξύ ΙΚΑ και Δημοσίου, επισημαίνουμε τα εξής:

Τα κριτήρια επιλογής φορέα μεταξύ ΙΚΑ και Δημοσίου πρέπει να είναι τα ακόλουθα:

  • Εάν κάποιος νοσηλευτής / νοσηλεύτρια έχει χρόνο ασφάλισης πριν το 1993 και υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής και κατοχύρωσης δικαιώματος με παλαιότερα δικαιώματα συνταξιοδότησης τότε επιλέγεται το ΔΗΜΟΣΙΟ
  • Εάν κάποιος νοσηλευτής / νοσηλεύτρια είναι είτε παλιός -πριν την 1/1/1993- είτε νέος -μετά την 1/1/1993- ασφαλισμένος και θα προσληφθεί σε υπηρεσία / ΝΠΔΔ που θα τον ασφαλίσει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τότε επιλέγεται η ασφάλιση στο ΙΚΑ.
  • Εάν κάποιος νοσηλευτής / νοσηλεύτρια έχει προβλήματα υγείας ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένεια του και θα υπάρξει ενδεχόμενο συνταξιοδότησης με σύνταξη ανικανότητας ή ως γονέα ανικάνου ή ως σύζυγος ανικάνου τότε επιλέγεται το Δημόσιο.
  • Εάν κάποιος νοσηλευτής / νοσηλεύτρια προσληφθεί σε υπηρεσία που ΔΕΝ θα υπαχθεί σε βαρέα και ανθυγιεινά τότε επιλέγεται το Δημόσιο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.