Σε έντεκα χρόνια χάθηκαν 24.000 μόνιμες θέσεις στην Υγεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου ο αριθμός των μόνιμων υγειονομικών που υπηρετούν στο ΕΣΥ συρρικνώθηκε κατά 24.000 από το 2013 έως τις αρχές του 2024. Τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ αφού μεγάλη μείωση υπήρξε και τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά τα στοιχεία για αυτή την περίοδο δεν είναι διαθέσιμα.
Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη σε μια σειρά κλάδους, όπως Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αφού σε αυτούς τους κλάδους εδώ και χρόνια οι προκηρύξεις νέων θέσεων είναι σχεδόν μηδενική.
Παράλληλα μια σειρά τομείς στην υγεία, κυρίως στον τομέα των βοηθητικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) έχουν ουσιαστικά παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα ή λειτουργούν με προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Το προσωπικό στο ΕΣΥ, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού των νέων προσλήψεων την τελευταία 15ετία, είναι σε μεγάλο βαθμό «γηρασμένο» και στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Παράλληλα οι νέες προσλήψεις, όταν και αν γίνονται, δεν μπορούν να καλύψουν τις αποχωρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 συνταξιοδοτήθηκαν 3381 υγειονομικοί ενώ προσλήφθηκαν μόνο 1063.
Η εξέλιξη αυτή δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα επιταχύνει την διάλυση του ΕΣΥ και θα βάλει νέους φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ.
Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες προσλήψεις που συνεχώς επαναλαμβάνονται οι υγειονομικοί δεν τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν. Μάλιστα μετά την πανδημία τα χειροκροτήματα πήγαν περίπατο και η κυβέρνηση αντί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων επέστρεψε στον επιθετικό και προσβλητικό λόγο που εκτόξευσε στην Μυτιλήνη ο κ. Γεωργιάδης.
Δυστυχώς το υγειονομικό κίνημα χειραγωγείται από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό έχοντας απέναντι του δυνάμεις που περιορίζονται σε κινήσεις «μιας χρήσης» και περιορισμένης εμβέλειας οι οποίες ουσιαστικά είναι και προβλέψιμες.
Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση είναι η συγκρότηση σε κάθε περιοχή ενός πλατιού λαϊκού κινήματος χωρίς ηγεμονισμούς, παραταξιακές εμμονές και αποκλεισμούς που σε συνεργασία με το υγειονομικό κίνημα θα θέσει σε προτεραιότητα την στελέχωση των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ταυτόχρονα θα διεκδικήσει Δημόσια Δωρεάν υγεία για όλους, θα υπερασπιστεί τις δημόσιες δομές υγείας, θα απαιτήσει την χρηματοδότηση των μονάδων υγείας για να μπορούν καλύπτουν τις ανάγκες τους και θα αγωνιστεί για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της υγείας.
πηγή: ygeionomikoi