Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και ΜΑΪΟ 2023.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ : 37 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 3 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ 522 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΠΟΕΔΗΝ : ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ – ΕΚΑΒ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/9/2023 8:30 πμ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΘΗΝΑ 31/8/2023

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1375

 

 

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

 

ΔΕΘ 2023

 

                    

 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ – ΕΚΑΒ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8:30 πμ

ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΠΟΡΕΙΑ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 

Προκηρύσσουμε:

·        ΣΤΆΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τα Σωματεία Μέλη της Κεντρικής Μακεδονίας ώρες 7:00 – λήξη ωραρίου

·        24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Τα Σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να διαμορφώσουν τις ώρες της ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΙΣΑΣ προκειμένου να επιτύχουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναλαμβάνει από Κεντρική Μακεδονία το κόστος των πούλμαν σε συνεννόηση με το προεδρείο.  

·        Σάββατο 9/9/2023 συμμετέχουμε στις 6:30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·        ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΕΚΑΒ

·        ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

·        ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ – ΩΡΟΜΙΣΘΟΥ

·        ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

·        ΕΝΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

·        ΕΚΔΙΩΞΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

·        ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

            ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


ΠΟΕΔΗΝ: ΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

 

ΑΘΗΝΑ 31/8/2023

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1373

 

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

 

ΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

 

ΔΕΘ 2023

ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 και ώρα 8:30 πμ

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

 

            Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ με δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.  

Διαφωνούμε ριζικά με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή (συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, αλλαγή Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, απογευματινά χειρουργεία, επιστροφή εργολάβων κλπ.)

Οι ιδιώτες θα πλουτίζουν εκ του ασφαλούς σε βάρος του Δημοσίου και από τις τσέπες των ασθενών. Όταν ο Δημόσιος Τομέας Υγείας υποχωρεί στην παροχή των υπηρεσιών υγείας έρχεται ο Ιδιωτικός Τομέας και συμπληρώνει τα κενά, βάζοντας οι πολίτες όλο και πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες.

Ο κτιριακός εξοπλισμός  σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε άσχημη κατάσταση, με επικινδυνότητα για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

50 Νοσοκομεία στα νησιά και την Περιφέρεια έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί.

Το σύστημα ψυχικής υγείας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη λειτουργία των τριών εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους. Οι Ψυχιατρικοί Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων στενάζουν από υπεράριθμους ασθενείς.

Να ιδρυθούν Ψυχιατρικοί τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία και Μονάδες αποασυλοποίησης.

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων Π.Δ. 87/1986 και έκδοση νέων σύγχρονων Οργανισμών. Πολλές δραστηριότητες και τμήματα δεν περιγράφονται στα οργανογράμματα των Νοσοκομείων.

            Γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

            Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ.

            Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

Τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε αρνητικό ρεκόρ μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. 10.000 υγειονομικοί αποχώρησαν. Οι λιγότεροι εξ αυτών προς συνταξιοδότηση, οι περισσότεροι για αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας και χαμηλών αμοιβών που σε πολλές περιπτώσεις δεν φθάνει να καλύψει το κόστος διαβίωσης.

            Το 2022 αποχώρησαν 5.000 υγειονομικοί, 3.800 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Το έτος 2023 τους πέντε πρώτους μήνες που διατίθενται στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών αποχώρησαν 1.526 μόνιμοι υγειονομικοί και 480 συμβασιούχοι. Σε 17 μήνες αποχώρησαν 7.000 υγειονομικοί. Το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτει το άλλο.

            20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κα) εργάζονται στα Νοσοκομεία διαφόρων ειδικοτήτων επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας). Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Κοστίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στα Νοσοκομεία από την στελέχωση με συμβασιούχο προσωπικό των υπηρεσιών στήριξης (καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη). Οι εργολάβοι βρίσκονται προ των πυλών. Σε πολλά Νοσοκομεία ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και επιστρέφουν. Απολύονται οι Συμβασιούχοι παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις. Να δοθεί η νομική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κριθεί συνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού 4.000 θέσεων καθυστερεί ευρισκόμενη στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ. Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της προκήρυξης δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου.

            Εάν πραγματικά θέλουμε να ανακόψουμε και να αντιστρέψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών, θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων σταδιακά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να αποφευχθεί η ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, εκδίωξη των εργολάβων, προσλήψεις ΣΟΧ στις υπηρεσίες στήριξης, ενίσχυση των Νοσοκομείων της περιφέρειας προκειμένου να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών, αύξηση στα μισθολογικά κίνητρα από την πολιτική ηγεσία και τις τοπικές αρχές, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Στο εξωτερικό προσφέρουν σε γιατρούς  και νοσηλευτές πολλαπλάσιες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες εργασίες και παροχές. Γιατί να μην προτιμήσουν οι υγειονομικοί να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτικό;  

            Τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών που πρέπει να ακολουθούν τους ασθενείς στα Νοσοκομεία που διακομίζονται.

            Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους  εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Στα προβλήματα της στελέχωσης και του μειωμένου αριθμού νοσοκομειακών κλινών, ιδίως πνευμονολογικές και παθολογικές, οφείλεται η  ανάπτυξη φανερών και κρυφών ράντζων στα Νοσοκομεία. Την περίοδο των Μνημονίων κλείνανε Νοσοκομεία και κλινικές και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας σε ράντζα. Παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε κλινικές άλλων παθήσεων με κίνδυνο ανάπτυξης νοσοκομειακών λοιμώξεων που στη χώρα μας είναι από τους υψηλότερους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

            Δεν είναι λύση η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Ιδιώτες γιατροί που καλούνται από τα Νοσοκομεία με πολύ περισσότερα και αφορολόγητα χρήματα από τους γιατρούς του ΕΣΥ, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται να προσελκύσει προσωπικό το ΕΣΥ με τέτοιους μισθούς και μάλιστα συμβασιούχους. Ποιος γιατρός θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουλέψει σε νησί με 1850 ευρώ ή Νοσηλευτής,  διασώστης με 800 ευρώ το μήνα ή τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα;  Το κόστος διατροφής και διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο.

Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στην αύξηση μισθών. Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός των υγειονομικών βρίσκεται στα όρια πάνω – κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (εκεί λαμβάνουν 14 μισθούς, εμείς 12 μισθούς κατ’ έτος, καθότι περιέκοψαν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας την περίοδο των μνημονίων και όταν «βγήκαμε» από τα Μνημόνια «ξέχασαν» να τα επαναφέρουν).

Οι πρόσθετες αμοιβές νυχτερινών, αργιών με πλήρη κυκλικά ωράρια είναι 100 ευρώ ο μήνας.

Δεν είναι λύση οι διακομιδές στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας να γίνονται από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό που είναι ανειδίκευτοι σε διασώσεις, δεν προβλέπονται στα επαγγελματικά τους δικαιώματα και ήδη κατατίθενται μηνυτήριες αναφορές και αγωγές σε βάρος του προσωπικού από ασθενείς και συγγενείς για διακομιδές ασθενών που έχασαν την ζωής τους, οι οποίες γίνονται χωρίς διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων παρότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη. Στους τομείς του ΕΚΑΒ δεν ενσωματώθηκαν ένστολοι.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει το αίτημά της ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ολοκληρώθηκε το έργο της. Εισηγήθηκε την ένταξή μας αλλά καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση παρότι πέρασαν    2 ½  χρόνια.

Δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα της ένταξής μας στα ΒΑΕ. Δεν μπορούν οι υγειονομικοί να εργάζονται 67 ετών και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα μετά την 20ετία  και χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο, αυτοάνοσα).

Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό. Να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που χαρακτηρίζει τον covid-19 ως επαγγελματική νόσο. Να ενταχθεί στον κανονισμό επαγγελματικών νόσων του Υπουργείου Υγείας. Να χαρακτηριστεί ο θάνατος Υγειονομικών από covid-19 ως εργατικό ατύχημα.

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού έμεινε μετέωρος αφού δεν προσελκύει το ενδιαφέρον γιατρών ιδιωτών. Εγγράφηκαν 3500 ως προσωπικοί ιατροί εκ των οποίων οι 2300 από τις Μονάδες του ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και 1200 Ιδιώτες.

            Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να ασκούν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού. Εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας, στα κοντινά Νοσοκομεία, κάνουν τακτικά ιατρεία, επισκέψεις κατ’ οίκων, εμβολιασμούς κλπ.

            Εάν δεν τεθούν όρια στη λειτουργία του Ιδιωτικού τομέα, υπό αυτές τις συνθήκες ο θεσμός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία για άλλη μία φορά.

            Στα επείγοντα των εφημερεύων Νοσοκομείων με την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών διαπιστώνει κανείς την κατάσταση της  Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που στενάζει από ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

            Μεγάλες αδικίες δημιούργησε ο νέος καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αδικίες, διαχωρισμούς, αποκλεισμούς χιλιάδων συναδέλφων και πολύ μικρές αυξήσεις (Νοσηλευτές 35 ευρώ το μήνα καθαρά). Με τέτοια αντιμετώπιση το υγειονομικό προσωπικό προτιμάει να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό με περισσότερα χρήματα και πολλές άλλες διευκολύνσεις.

Τα τραγικά συμβάντα του τελευταίου διαστήματος λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα. Το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα διαχρονικά στη στελέχωσή του. Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια. Χάνουν τη ζωή τους πολλοί ασθενείς έκτακτα περιστατικά λόγω καθυστέρησης στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών και έγκαιρης διακομιδής στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

            Διαχρονικά είναι τα προβλήματα στη στελέχωση του ΕΚΑΒ. Εξάλλου και το 2016 εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΠΟΕΔΗΝ για ασθενείς που χάνουν άδικα τη ζωή τους λόγω έλλειψης ΕΚΑΒ, δίνοντας φωτογραφίες στη δημοσιότητα με διακομιδές σε καρότσες φορτηγών ακόμα και σε χούφτα μπουλντόζας. Όπως και σήμερα.

            Για να επιλυθούν τα προβλήματα χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία.

            Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από Ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα.

            Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ.

            Απαιτείται η ισοτίμηση των πτυχίων ΠΕ – ΤΕ Νοσηλευτικής με την αντίστοιχη σύσταση οργανικών θέσεων, καθώς επίσης η εκπαιδευτική αναβάθμιση του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού με διέξοδο στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού που θα συμπεριλαμβάνει το ΠΕ – ΤΕ – ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό με διακριτά όρια κάθε κατηγορίας.

Αναβάθμιση στη ΔΕ κατηγορία του ΥΕ  βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με την εμπειρία και παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μείζον είναι το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού. Δέχονται συνεχώς επιθέσεις από άτομα, ασθενείς, συνοδούς που επιδεικνύουν επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά. Οι περισσότεροι ξυλοδαρμοί συμβαίνουν στα επείγοντα. Δεν φταίμε εμείς για τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, για τις ελλείψεις προσωπικού. Στην ημερήσια διάταξη είναι οι κλοπές και οι βανδαλισμοί. Απαιτείται βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, αύξηση του αριθμού των Φυλάκων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (υποβολή μηνύσεων από Διοικήσεις κλπ).

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2023

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2023

Λήψη αρχείου 

Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.ΔΥ.: Έγγραφο προς την ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Υπουργείου Υγείας και τη γενικότερη συνεργασία των Ομοσπονδιών

Έγγραφο προς την ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Υπουργείου Υγείας και τη γενικότερη συνεργασία των Ομοσπονδιών

Θέμα: Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Υπουργείου Υγείας – Γενικότερη συνεργασία Ομοσπονδιών 


Συνάδελφοι, η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των Πρωτοβάθμιων Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Μηχανικών Τ.Ε., μέλη των οποίων είναι υπάλληλοι με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, προσωπικό των Υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 1264/82. Ως Ομοσπονδία διαπιστώσαμε ότι η Κ.Υ.Α. για τον Καθορισμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (ΦΕΚ 176 Α’) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του, περιέχει πολλά λάθη. Παρότι είχαμε αποστείλει εγκαίρως τις απόψεις μας επί του σχεδίου της Κ.Υ.Α. και είχαμε ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Υγείας αλλά δεν εισακουσθήκαμε. Με το παρόν έγγραφο σας γνωστοποιούμε τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει στην Κ.Υ.Α. για τον καθορισμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που αφορούν υπαλλήλους - μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων που είναι μέλη της Ομοσπονδίας μας, αλλά παράλληλα αποτελούν και μέλη των πρωτοβάθμιων εργασιακών σωματείων της Ομοσπονδίας σας. Είναι ξεκάθαρο ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να χορηγείται, όταν η εργασία παρέχεται υπό ανθυγιεινές ή επικίνδυνες συνθήκες και έχει σκοπό την εξισορρόπηση των δυσμενών συνθηκών εργασίας που απαιτούν ανάλωση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων των υπαλλήλων, πέρα από το συνηθισμένο μέτρο. Οι Μηχανικοί ΤΕ έχουν πρόσβαση στο σύνολο των χώρων των δομών υγείας για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την επικινδυνότητα της εργασίας αυτής. Συγκεκριμένα, έχουμε εντοπίσει ότι αυθαίρετα κάποιες Διοικήσεις Νοσοκομείων προχώρησαν στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε Διευθυντές, Υποδιευθυντές και τμηματάρχες των Τεχνικών Υπηρεσιών (στα Νοσοκομεία Πρέβεζας, Αγρινίου και Μεσολογγίου) με το πρόσχημα ότι επιτελούν εργασία διοικητικού χαρακτήρα, αντίστοιχα με περικοπές που έχουν γίνει και σε Νοσηλευτικές Υπηρεσίες. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των υπαλλήλων των διαφόρων ειδικοτήτων του κλάδου ΤΕ Μηχανικών κατά την αντιστοίχιση με βάση το Π.Δ. 85/2022 (ΦΕΚ 232 Α’). Δηλαδή υπάλληλοι που παρέχουν υπηρεσίες ομοειδούς ή ταυτόσημου αντικειμένου με τους υπαλλήλους άλλης ειδικότητας στις Τεχνικές Υπηρεσίες ή έχουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα και αρμοδιότητες με αυτούς, εντάσσονται σε διαφορετική κατηγορία του επιδόματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ΤΕ και οι Μηχανικοί Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να διορθωθεί από το Υπουργείο, εντάσσοντας το σύνολο των ειδικοτήτων των ΤΕ Μηχανικών στην ίδια κατηγορία του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Θεωρούμε ότι οι όποιες διακρίσεις έχουν αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. στερούνται δικαιολογητικής βάσης και έρχονται σε προφανή αντίθεση με την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων. Συνάδελφοι, τόσο στα πλαίσια των κοινών διεκδικήσεων που έχουμε ως δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και του καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας των Ομοσπονδιών, για τις διεκδικήσεις σε θέματα φορέων του Υπουργείου Υγείας ζητούμε να συνδράμετε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι και προϊστάμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων. Πιστεύουμε ότι σε αυτό μπορεί να συμβάλει μια συνάντηση εκπροσώπων των Ομοσπονδιών μας στο προσεχές διάστημα. Είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Δείτε εδώ το έγγραφο

8η Συνεδρίαση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, 31-08-2023 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00.


8η Συνεδρίαση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, 31-08-2023 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00.  

Η Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου  του Νοσοκομείου, καλεί  τα μέλη του  στις  31 -08-2023 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 στο Νοσοκομείο – Γραφείο Δ/ντριας Διοικ/κής – Οικ/κής Υπηρεσίας σε συνεδρίαση.

Τα θέματα είναι τα εξής:

A΄ [Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή]

Β΄ [Αναγνώριση συνάφειας  μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου σπουδών]

           Γ΄ [Αναγνώριση προϋπηρεσίας]

Για  περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ενημέρωση για την Υπηρεσιακή κατάσταση Υπαλλήλων κατά την 31/12/22, που αφορά την «Βαθμολογική προαγωγή υπαλλήλων».

 29/8/23

Ενημέρωση για την Υπηρεσιακή κατάσταση Υπαλλήλων κατά την 31/12/22, που αφορά την «Βαθμολογική προαγωγή υπαλλήλων».

Μετά από σημερινή ενημέρωση από την Προϊσταμένη του Γραφείου Προσωπικού, η οποία μας πληροφόρησε ότι διευθετήθηκε το πρόβλημα της Βαθμολογικής προαγωγής των υπαλλήλων του Νοσοκομείου μας.

Ακολουθεί παλαιότερη ανάρτηση για το ίδιο θέμα:

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ενημέρωση για την Υπηρ εσιακή κατάσταση Υπαλλήλων κατά την 31/12/22, που αφορά την «Βαθμολογική προαγωγή υπαλλήλων».

3/2/23

Ενημέρωση 

Μετά από επικοινωνία με το γραφείο Προσωπικού, σας ενημερώνουμε ότι, 

στην Υπηρεσιακή κατάσταση Υπαλλήλων κατά την 31/12/22, δεν έχει εφαρμοστεί η ΔΙΔΑΔ/Φ.31.72/3151/οικ.12521 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

που αφορά την «Βαθμολογική προαγωγή υπαλλήλων κατά ένα (1) έτος κατόπιν αξιολόγησης με βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 90 για δύο (2) συνεχείς αξιολογικές περιόδους». 

Υπάρχει σχετικό αίτημα από το γραφείο Προσωπικού προς την εταιρεία που υποστηρίζει το πληροφοριακό σύστημα του Νοσοκομείου, για να διορθώσει την σχετική Υπηρεσιακή κατάσταση, και να προστεθούν οι βαθμοί που λείπουν.  

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, σε αυτό το θέμα θα σας ενημερώσουμε. 

Για να δείτε την σχετική εγκύκλιο πατήστε εδώ.  

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΛΗΞΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ Α’

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΛΗΞΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ Α’

Σας ενημερώνουμε ότι προς διευκόλυνση των Αξιολογητών Α’η προθεσμία για την καταχώριση της βαθμολογίας για την αξιολογική περίοδο του έτους 2022 παρατείνεται έως και την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι Αξιολογητές Α’ καλούνται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες εκ μέρους τους ενέργειες το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία, προκειμένου να ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 το στάδιο βαθμολόγησης από τους Αξιολογητές Β΄, το οποίο βάσει της Αριθμ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/29/οικ.3189/24.02.2023 (ΑΔΑ: 6Ι9Ι46ΜΤΛ6-ΤΞΕ) Εγκυκλίου θα ολοκληρωθεί στις 25/09/2023.

Υπενθυμίζεται ότι, τυχόν προσωρινά αποθηκευμένα στοιχεία που δεν έχουν υποβληθεί οριστικά από τους Αξιολογητές Α’, θα διαγραφούν αυτόματα από το σύστημα κατά τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Υπουργείο Υγείας 2023 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ (Ιανουάριος – Μάιος 2023): H Δυσάρεστη πρωτιά συνεχίζεται με μείον 924 υγειονομικούς για τους πρώτους 5 μήνες του 2023.

 Υπουργείο Υγείας 2023 - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ (Ιανουάριος – Μάιος 2023): H Δυσάρεστη πρωτιά συνεχίζεται με μείον 924 υγειονομικούς για τους πρώτους 5 μήνες του 2023.

Ενημερώθηκαν εκ νέου τα διαθέσιμα στοιχεία στο Μητρώο του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr ), και αφορούν πλέον τους πρώτους 5 μήνες του 2023, ανάμεσα σε 24 φορείς, Υπουργεία ανεξάρτητες αρχές και ΟΤΑ.

Η δυσάρεστη αρνητική πρωτιά του Υπουργείο Υγείας σε προσλήψεις – αποχωρήσεις στο σύνολο των 24 φορέων συνεχίζεται. 

Τα στοιχεία αναφέρονται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2023, και αφορούν τις συνταξιοδοτήσεις / αποχωρήσεις και τις Προσλήψεις και μετακινήσεις που γίνονται ανά μηνά και ανά φορέα.  

Για το Υπουργείο Υγείας όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα έχουμε:    

Η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεχίζεται και το 2023 με αμείωτο Ρυθμό. 

Στον παραπάνω αναλυτικό πίνακα με τις προσλήψεις μείον τις συνταξιοδοτήσεις το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται στην 1 θέση 942 λιγότερους υγειονομικούς (από 693) που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Επίσης σημαντικές απώλειες έχουν το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ -701 από -563 εργαζόμενους που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Αύξηση σε εργαζόμενους, παρουσιάζουν μόνο 7 φορείς από τους 24, με τους ΟΤΑ να  ενισχύονται με 761 εργαζόμενους και να ακολουθεί το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με 353 εργαζόμενους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με 54.Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας.

Πηγή: Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr)

 

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Με νέα ΚΥΑ παρατείνονται τα τελευταία έκτακτα Μέτρα για τον COVID, μόνο σε κλειστές δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας έως και τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 06:00.

 Με νέα ΚΥΑ  παρατείνονται τα τελευταία έκτακτα Μέτρα για τον COVID, μόνο σε κλειστές δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας έως και τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 06:00.



Τεύχος B’ 5192/25.08.2023

 Αριθμ. οικ.Δ1α/44647

Παράταση ισχύος της υπ’ αρ. 39873/21.7.2023 (Β’  4698) κοινής υπουργικής απόφασης περί έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας έως και τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 06:00.

Παράταση ισχύος 

1. Η ισχύς της υπ’ αρ. 39873/21.7.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας από τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 και ώρα 06:00» (Β’ 4698) παρατείνεται από τη λήξη της έως και τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 06:00.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ Α’

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για την καταχώριση της βαθμολογίας από τους Αξιολογητές Α’ για την αξιολογική περίοδο του έτους 2022, σε συνέχεια της υπ’ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/36/οικ.8757/19.5.2023 (ΑΔΑ: 990Ξ46ΜΤΛ6-ΣΕ9) Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, λήγει τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023.

Οι Αξιολογητές Α’ καλούνται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταχώριση της βαθμολογίας και την οριστική υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια το στάδιο υποβολής εκθέσεων αξιολόγησης από τους Αξιολογητές Β’.

Υπενθυμίζεται ότι εάν ο Αξιολογητής Α’ δεν υποβάλλει οριστικά τη βαθμολογία, η έκθεση αξιολόγησης θα επισημανθεί ως μη υποβληθείσα μετά την ολοκλήρωση του σταδίου και θα διαγραφεί αυτόματα από το σύστημα κατά τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Τα εκπτωτικά εισιτήρια για Βασίλη Παπακωνσταντίνου και για την παράσταση " Οιδίπους επί Κολωνώ" είναι διαθέσιμα.

Τα εκπτωτικά εισιτήρια για Βασίλη Παπακωνσταντίνου και για την παράσταση " Οιδίπους επί Κολωνώ" είναι διαθέσιμα.

Ενημέρωση για το πρόγραμμα του Ιατρού Εργασίας ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Ενημέρωση για το πρόγραμμα του Ιατρού Εργασίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

11-08-2023

09:00

16:00

18-08-2023

09:00

16:00

25-08-2023

09:00

16:00

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

01-09-2023

09:00

16:00

08-09-2023

09:00

16:00

22-09-2023

09:00

16:00

29-09-2023

09:00

16:00

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

06-10-2023

09:00

16:00

13-10-2023

09:00

16:00

20-10-2023

09:00

16:00

27-10-2023

09:00

16:00

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΡΙΒΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τηλ. 1484