Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και ΜΑΪΟ 2023.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ : 37 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 3 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ 522 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Καθηκοντολόγιο Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού

 Καθηκοντολόγιο Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού που ανήκει στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και υπηρετεί σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ), καθώς και σε λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΥΓΕΙΑΣ 

Έχοντας υπόψη: 

1. Τις διατάξεις: 

α) Του άρθρου 30 «Καθηκοντολόγιο νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 10 ν. 3754/2009» του ν. 4999/2022 «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 225), 

β) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005 Α’  98) το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), 

γ) του ν. 2292/1995 «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 35), 

δ) του π.δ. 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο - Κλαδολόγιο)» (Α’ 232) Πίνακας 3 Α, Τομέας Υγείας Πίνακας 4 Β. Τομέας Υγείας, 

ε) του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’131), καθώς και του π.δ.77/2023 (Α’ 130),

στ) του π.δ.82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου - Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού  - Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) - Μεταβατικές διατάξεις» (Α’  139).

ζ) του π.δ. 2/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2), 

η) του άρθρου 20 του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 81 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), 

θ) του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31), 

ι. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123), 

ια. του π.δ. 87/1986 «Ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων» (Α’ 32). 

2. Την υπ’ αρ. 37310/9.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους» (Β’ 4435). 

3. Την υπό στοιχεία Γ6γ 5740/1968 υπουργική απόφαση «Περί εγκρίσεως του Κανονισμού καθηκόντων Νοσηλευτικού προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» (Β’  172). 

4. Το υπ’  αρ. 798/30.06.2022 έγγραφο της Ένωσης Νοσηλευτών - τριών Ελλάδας με θέμα, «Διαβίβαση υπομνήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος για το καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών και των υπαγόμενων ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας στη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». 

5. Την υπ’  αρ. 1 απόφαση της 3ης Συνεδρίασης/23-06-2022, της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (Ε.Σ.Α.Ν),(Θέμα 1ο). 

6. Την αναγκαιότητα θέσπισης καθηκοντολογίου του Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού, ως μέσο αποσαφήνισης ρόλων, αντικειμένων απασχόλησης και δραστηριοτήτων, καθώς και διασφάλισης της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας των ασθενών. 

7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με: α) την υπό στοιχεία B1α/ οικ.11601/23-2-2024 εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υ.Υ., 

β) την υπ’ αρ.241/2024 Εισηγητική Έκθεση Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών ΥΠΕΘΑ και γ) την υπ’ αρ. Φ.1/Γ/497/91290/Β1/08-08-2024 εισήγηση της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

8. Την υπ’ αρ. 97191/8.09.2023 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνική Άμυνας «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη» (Β’ 5379), αποφασίζουμε:

Ορίζουμε το καθηκοντολόγιο του Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού που ανήκει στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και υπηρετεί σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ), καθώς και σε λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ), ως εξής

Άρθρο 1 Βοηθός Θαλάμου 

1. Η ειδικότητα του Βοηθού Θαλάμου ανήκει στον κλάδο ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού και υπάγεται στη νοσηλευτική υπηρεσία. 

2. Η εκτέλεση των καθηκόντων του σχετίζεται με τον ασθενή και το άμεσο περιβάλλον του, τη φροντίδα των βοηθητικών χώρων, του εξοπλισμού και των υλικών του νοσηλευτικού τμήματος. 

3. Τα καθήκοντα του Βοηθού Θαλάμου είναι τα εξής: 1. Η διατήρηση καθαρού και τακτοποιημένου του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενούς και του θαλάμου νοσηλείας γενικότερα. 

Αναλυτικότερα: 

i) Η καθαριότητα - απολύμανση της νοσοκομειακής κλίνης καθώς και όλων των εξαρτημάτων της (κομοδίνο, προφυλακτήρες, στύλους ορών, αναρροφήσεις, εντοιχισμένες συσκευές κ.ά.) 

ii) Η ετοιμασία της κενής κλίνης για την υποδοχή ασθενούς 

iii) Η καθαριότητα- απολύμανση - τακτοποίηση των αντικειμένων επίπλωσης του θαλάμου νοσηλείας (καρέκλες, πολυθρόνες, τραπέζια, τραπεζίδια, ντουλάπες, κ.ά.) 

iv) Η γενική καθαριότητα - απολύμανση των αντικειμένων επίπλωσης του ασθενούς (κομοδίνο, ντουλάπα, κρεβάτι και στρώμα) μετά την έξοδό του (εξιτήριο, μεταφορά σε άλλο τμήμα ή ίδρυμα, θάνατος) 

v) Η φροντίδα της διατήρησης του θαλάμου νοσηλείας με επαρκή φωτισμό, καλό αερισμό και απαλλαγμένου από θορύβους και οσμές. 

2. Η παροχή βοήθειας στη φροντίδα των ασθενών σε θέματα ατομικής υγιεινής και φροντίδας. 

3. Η παροχή βοήθειας στην τοποθέτηση του ασθενούς επί της κλίνης. 

4. Η σίτιση ασθενούς που αδυνατεί να λάβει μόνος του την τροφή. 

5. Η διατήρηση καθαρών και τακτοποιημένων των βοηθητικών χώρων του τμήματος:

 i) H καθαριότητα - απολύμανση και η τακτοποίηση σκοραμίδων (δοχεία γυναικών), ουροδοχείων, λεκανών και διάφορων άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη νοσηλεία του ασθενούς σύμφωνα με τις οδηγίες, τους κανονισμούς και συστάσεις της νοσηλευτικής μονάδας.

 ii) Η τοποθέτηση του ακάθαρτου ιματισμού στους κατάλληλους σάκους και η φροντίδα για την απομάκρυνσή του από το νοσηλευτικό τμήμα. 

iii) Η φροντίδα και η διατήρηση καθαρών ντουλαπιών των βοηθητικών χώρων. 

6. Η καθαριότητα και τακτοποίηση των ντουλαπιών και άλλων χώρων του δωματίου προετοιμασίας νοσηλειών, (ντουλάπι και ψυγείο φαρμάκων, τροχήλατα καρότσια νοσηλείας, τροχήλατα καρότσια μεταφοράς ασθενών). 

7. Ο καθαρισμός και η απολύμανση χρησιμοποιημένων ιατρικών εργαλείων, συσκευών παροχετεύσεων και άλλων αντικειμένων σύμφωνα με τις οδηγίες και συστάσεις της νοσηλευτικής μονάδας. 

8. Η ετοιμασία των προς αποστείρωση υλικών/εργαλείων. 

9. Η καθαριότητα της αποθήκης του νοσηλευτικού τμήματος.

 i) Η τοποθέτηση στρωμάτων, μαξιλαριών και άλλων αντικειμένων όπως νάρθηκες, βάρη, σανίδες κ.α. στους αντίστοιχους χώρους και η μέριμνα για την τακτική καθαριότητά τους. 

ii) Η παραλαβή και η ταξινόμηση του καθαρού ιματισμού καθώς και η τοποθέτησή του στα αντίστοιχα ντουλάπια. 

iii) Η μεταφορά του καθαρού ιματισμού στους θαλάμους στις καθορισμένες ώρες και ημέρες, για την αλλαγή του ακάθαρτου ιματισμού. 

iv) Η παραλαβή και η τακτοποίηση του αναλώσιμου υλικού. 

v) Ο εφοδιασμός του τμήματος με το απαραίτητο αναλώσιμο υλικό και η φροντίδα κάλυψης των αναγκών του. 

vi) Η συγκέντρωση του φθαρμένου ή χωρίς χρηστική αξία υλικού και εξοπλισμού και η τοποθέτησή του σε καθορισμένο χώρο συγκέντρωσης, προς αχρήστευση 

10. Η διατήρηση ασφαλούς και υγιεινού εργασιακού περιβάλλοντος, ακολουθώντας τα πρότυπα και τις διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων, όπως κάθε φορά τίθενται και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας. 

11. Η μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού, τροχήλατων καρεκλών και υλικών, σύμφωνα με τις οδηγίες, σε καθορισμένες περιοχές θεραπείας και στους θαλάμους των ασθενών. 

12. Η μεταφορά με ασφάλεια εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προϊστάμενου Νοσηλευτή 

13. Η μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων και παραπεμπτικών σε συγκεκριμένα εργαστήρια, σύμφωνα με τις οδηγίες. 

14. Η αναφορά στον Προϊστάμενο Νοσηλευτή τυχόν βλαβών αντικειμένων και εξοπλισμού του τμήματος, (μη λειτουργία λαμπτήρων, διαρροές, επικίνδυνα αντικείμενα, τα οποία δύναται να προκαλέσουν ατυχήματα σε ασθενείς και προσωπικό) 

15. Η ενασχόληση με όλες τις βοηθητικές εργασίες που του ανατίθενται. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε ζήτημα αναφέρεται στον Προϊστάμενο Νοσηλευτή. 

16. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στην ατομικότητα του κάθε ασθενή. 

17. Η τήρηση κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, των οδηγιών και συστάσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας. 

18. Η υποχρέωση συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα για την εφαρμογή κανόνων και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της Υγείας. 

19. Ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση του νεοεισερχόμενου προσωπικού. 

20. Δεν επιτρέπεται στους Βοηθούς Θαλάμου η εκτέλεση νοσηλευτικών πράξεων. 

Άρθρο 2 - Μεταφορείς Ασθενών - Τραυματιοφορείς 

1. Η ειδικότητα του Μεταφορέα Ασθενών - Τραυματιοφορέα ανήκει στον κλάδο ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού και υπάγεται στη νοσηλευτική υπηρεσία. 

2. Η εκτέλεση των καθηκόντων του αφορά στην εκτέλεση μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μεταφορά ασθενών, δειγμάτων και εξοπλισμού. 

3. Tα καθήκοντα του μεταφορέα ασθενών - τραυματιοφορέα είναι τα εξής: 

1. Η άμεση διεκπεραίωση των οδηγιών των ιατρών, των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που αφορούν στη μεταφορά των ασθενών με ασφάλεια, άνεση και ευπρέπεια: - από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε κοινό θάλαμο νοσηλείας, - για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, - σε ειδικές μονάδες, τμήματα και εργαστήρια, ή άλλες εξεταστικές περιοχές - μεταξύ ζωνών εντατικής φροντίδας ασθενών όπως χειρουργεία - ΜΕΘ., κ.α., - προς και από ειδικές υπηρεσίες και περιοχές θεραπείας της νοσηλευτικής μονάδας, - από και προς ασθενοφόρο και αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης. 

2. Η μέριμνα για την άνετη και ασφαλή μεταφορά των ασθενών με τροχήλατη καρέκλα, φορείο ή κρεβάτι, με τη χρήση εξαρτημάτων ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο για την εποχή κάλυμμα και για τη μεταφορά των αποσκευών τους. 

3. Η παροχή βοήθειας σε περιπατητικούς ασθενείς για τη μετακίνησή τους από τμήμα σε τμήμα ή εργαστήριο ή για την έξοδό τους από το νοσοκομείο. 

4. Η άνετη και ασφαλής μεταφορά ασθενών με οξυγονοθεραπεία, αντλίες ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, καθετήρες (κεντρικοί φλεβικοί, σίτισης, ουρολογικοί, κ.α.) καθώς και άλλον εξοπλισμό. 

5. Η παροχή βοήθειας στην τοποθέτηση του ασθενούς σε κατάλληλη θέση στη νοσοκομειακή κλίνη (αλλαγή θέσης, ανύψωση κ.ά.). 

6. Η μεταφορά ασθενούς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής, monitors και άλλο ειδικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας.

7. Η μεταφορά του νεκρού από το τμήμα/μονάδα ή άλλη υπηρεσία του νοσοκομείου στο νεκροθάλαμο με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά τη μεταφορά μολυσματικών σορών, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας, τους κανονισμούς και συστάσεις της υγειονομικής μονάδας. 

8. Η εφαρμογή κανόνων ασφαλούς μεταφοράς ασθενών σε περίπτωση καταστροφών (πυρκαγιάς, σεισμού, κ.α.) 

9. Η μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού, τροχήλατων καρεκλών, φορείων και υλικών, σύμφωνα με τις οδηγίες, σε καθορισμένες περιοχές θεραπείας και στους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών. 

10. Η ασφαλής μεταφορά εγγράφων, φακέλων ασθενών, οι οποίοι παραδίδονται μόνο στον υπεύθυνο επαγγελματία υγείας, από το τμήμα εισαγωγής στη νοσηλευτική μονάδα, διατμηματικά ή όπου παραστεί ανάγκη. 

11. Η μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων και παραπεμπτικών σε συγκεκριμένα εργαστήρια, σύμφωνα με τις οδηγίες. 

12. Ο έλεγχος της καλής λειτουργίας του εξοπλισμού μεταφοράς και η έγκαιρη αναφορά οποιαδήποτε βλάβης. 

13. Η καθαριότητα, τακτοποίηση - απολύμανση - ετοιμασία φορείου για την υποδοχή ασθενούς και η διατήρηση σε λειτουργική ετοιμότητα του εξοπλισμού που είναι στην ευθύνη του. 

14. Η διατήρηση ασφαλούς και υγιεινού εργασιακού περιβάλλοντος, ακολουθώντας τα πρότυπα και τις διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων όπως κάθε φορά τίθενται και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας, όπως επίσης και τα πρότυπα και τις διαδικασίες μεταφοράς μολυσματικών ασθενών. 

15. Η ενημέρωση του Προϊστάμενου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας/Τμήματος/Μονάδας για τη διαθεσιμότητά τους ανά πάσα στιγμή και η φροντίδα για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση και σε λειτουργία του εξοπλισμού ασύρματης επικοινωνίας. 

16. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στην ατομικότητα του ασθενή. 

17. Η τήρηση κανόνων ηθικής και δεοντολογίας καθώς και των οδηγιών και συστάσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας. 

18. Η υποχρέωση συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης και εκμάθησης τεχνικών δεξιοτήτων σε τεχνικές και μεθόδους μεταφοράς ασθενών καθώς και στην εφαρμογή κανόνων και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της Υγείας. 

19. Ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση του νεοεισερχόμενου προσωπικού.

Άρθρο 3 Βοηθοί Νοσοκόμοι, Νεκροτόμοι - Σαβανωτές - Αποτεφρωτές 

1. Οι ειδικότητες των Βοηθών Νοσοκόμων, Νεκροτόμων - Σαβανωτών - Αποτεφρωτών ανήκουν στον κλάδο ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού και υπάγονται στη νοσηλευτική Υπηρεσία.

2. Η εκτέλεση των καθηκόντων τους αφορούν μια ποικιλία δραστηριοτήτων οι οποίες καθορίζονται από την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του οικείου Νοσηλευτικού Ιδρύματος, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: - Ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στην ατομικότητα του ασθενή, - Ο σεβασμός και η αντιμετώπιση με ευπρέπεια του νεκρού σώματος - Η τήρηση κανόνων ηθικής και δεοντολογίας καθώς και των οδηγιών και συστάσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας. - Η υποχρέωση συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα καθώς και στην εφαρμογή κανόνων και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της Υγείας. - Ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση του νεοεισερχόμενου προσωπικού.

Άρθρο 4 Στρατιωτικό Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό 

Το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία εκτελεί επιπλέον τα καθήκοντα που απορρέουν από την εν γένει στρατιωτική τους ιδιότητα και ειδικότητα και καθορίζονται από ειδικότερες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Τελικές διατάξεις Οι διατάξεις της υπό στοιχεία Γ6γ 5740/1968 υπουργικής απόφασης «Περί εγκρίσεως του Κανονισμού καθηκόντων Νοσηλευτικού προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» (Β’ 172) ισχύουν στο μέτρο που δεν αντίκεινται στις διατάξεις της παρούσας.

Έναρξη ισχύος Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2024