Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στην παρούσα φάση από το μολυσμένο νερό που έχει καλύψει ολόκληρες περιοχές

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στην παρούσα φάση από το μολυσμένο νερό που έχει καλύψει ολόκληρες περιοχές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το νερό που έχει συσσωρευθεί από τις πλημμύρες, υπογραμμίζοντας την επικινδύνοτητά του για την ανθρώπινη υγεία αφού είναι πολύ πιθανό να φέρει μολυσματικές ασθένειες και ιούς. Ακόμη, το πολύ νερό ελκύει μεγάλο αριθμό κουνουπιών.

Σε αυτόν τον άξονα κινήθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας λόγο, στην τηλεόραση του OPEN, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση και η κατανάλωση του νερού των πλημμυρών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής: «Σε πρώτη φάση αυτό που περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κουνουπιών. Μπορεί να δούμε και αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου ο οποίος είναι ενδημικός στην περιοχή. Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό όμως γιατί τα περισσότερα κρούσματα δεν έχουν συμπτώματα. Μόνο γύρω στο 1% θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια οπότε το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι για τους ηλικιωμένους γιατί αυτοί θα έχουν πρόβλημα. Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να προστατεύονται».

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας πως «το δεύτερο που θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος είναι πως αυτά τα νερά θεωρούνται δυνητικώς μολυσματικά. Προσέχουμε, δεν καταναλώνουμε, αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά, πλενόμαστε αν βρούμε καθαρό νερό, εάν έρθουμε σε επαφή με καθαρά νερά. Γενικά προσέχουμε πάρα πολύ, δεν τα χρησιμοποιούμε για να πίνουμε, δεν τα χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε και συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές όσον αφορά την ποιότητα του νερού που βγαίνει από τη βρύση. Σε πρώτη φάση θεωρούμε πως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, ούτε για να πλένουμε τα φρούτα, τα λαχανικά μας, ούτε να μαγειρεύουμε μέχρι να ενημερώσουν οι τοπικές Αρχές πως είναι ασφαλές».

Για τις ασθένειες που προκαλούν τα μολυσματικά νερά από τις πλημμύρες, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως «είναι κυρίως γαστρεντερίτιδες, και εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία υπάρχει κίνδυνος και για την ηπατίτιδα Α΄ λόγω του ότι πρόκειται για νερό και από αποχετεύσεις. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι προστατευμένοι».

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Οδηγίες για την πρόληψη - αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που συνδέονται με φυσικές καταστροφές από πλημμύρες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την περιοχή της Μαγνησίας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως αναφέρει, το φαγητό ή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από το νερό πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκό σύνδρομο (όπως λοίμωξη από E.coli ή Salmonella spp.).

Προστατεύστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας εφαρμόζοντας:

  •     Καλή προσωπική υγιεινή (πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό) μετά από επαφή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  •     Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν σε πληγείσες περιοχές.
  •     Πλύνετε συχνά τα χέρια των παιδιών με σαπούνι και νερό (πάντα πριν από τα γεύματα).
  •     Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από νερά και δεν έχουν απολυμανθεί.
  •     Μην κάνετε μπάνιο σε νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί από αποχετευτικά νερά ή τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό περιλαμβάνει τα ποτάμια, τα ρέματα ή τις λίμνες που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές ή σε περιοχές που μπορεί να επικοινωνούν με αυτές τις περιοχές.

Λοιμώξεις τραύματος

Οι ανοιχτές πληγές και τα εξανθήματα που εκτίθενται σε νερά πλημμύρας μπορεί να μολυνθούν:

  •     Αποφύγετε την έκθεση σε νερά πλημμύρας εάν έχετε ανοιχτή πληγή.
  •     Καλύψτε τα ανοικτά τραύματα με αδιάβροχο επίδεσμο για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.
  •     Κρατήστε το ανοικτό τραύμα όσο το δυνατόν καθαρό, πλένοντας το καλά με σαπούνι και καθαρό νερό.
  •     Εάν μια πληγή αναπτύξει ερυθρότητα ή πρήξιμο αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Ζητείστε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν:

  •     Υπάρχει ένα ξένο αντικείμενο (χώμα, ξύλο, μέταλλο ή άλλο) ενσωματωμένο στο τραύμα.
  •     Το τραύμα διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο μόλυνσης (όπως από δάγκωμα σκύλου ή τρύπημα από μολυσμένο αντικείμενο).
  •     Πρόκειται για παλιά πληγή που παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης (αυξημένος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, ξηρότητα ή ανάπτυξη πυρετού).