Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και ΜΑΪΟ 2023.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ : 37 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 3 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ 522 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Επανυποβολή αιτημάτων αναφορικά με την ΚΥΑ για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Στις 21/4/2023 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας .

Στην ΚΥΑ  περιλαμβάνονται μεγάλες αδικίες και παράλογες διαφοροποιήσεις για τις ειδικότητες των εργαζομένων, ενώ έχουν αποκλειστεί τελείως πολλές ειδικότητες και κατηγορίες εργαζομένων.

Τα παραπάνω προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στα νοσοκομεία και γι΄ αυτό σε μια πρώτη προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων η ΔΑΚΕ με την ΠΑΣΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ έστειλαν επιστολή της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ προς το Υπουργείο Οικονομικών με τίτλο “ένσταση στο Υπουργείο Οικονομικών για τις αδικίες και τους διαχωρισμούς στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας”, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση, ο διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Υγείας (όχι ο ίδιος ο υπουργός) έστειλε επιστολή προς την ΠΟΕΔΗΝ και μια σειρά από επαγγελματικούς φορείς στην οποία αναφέρει ότι όποια αιτήματα επαγγελματικών φορέων αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση στη σύνταξη της ΚΥΑ για το ανθυγιεινό, μπορούν να επανυποβληθούν στο μόνιμο συλλογικό όργανο (Επιτροπή μεταρρύθμισης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας) του Υπουργείου Οικονομικών.

Για να δείτε το έγγραφο πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1r10hZxIuZhA1GonDvZUi1ZtVyz_zhmT4/view?usp=share_link

Αν κάποιος διαβάσει προσεχτικά την ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση του επιδόματος, θα διαπιστώσει ότι μνημονεύονται δύο γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (οι υπ’ αρ. 377/7.10.2021 και 391/13.5.2022), οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα και κανείς δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνουν. Επίσης η τελευταία γνωμοδότηση έγινε το Μάιο του 2022, δηλαδή έναν ολόκληρο  χρόνο πριν δημοσιευτεί η ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση του ανθυγιεινού!

Είναι σαφές ότι οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις στο τελικό περιεχόμενο της ΚΥΑ για το ανθυγιεινό  προέκυψαν κατόπιν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και υπολογισμών από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων υγείας και οικονομικών, και όχι λόγω σοβαρής εξέτασης των σχετικών αιτημάτων από την επιτροπή, η οποία όπως φαίνεται είχε και έχει προσχηματικό ρόλο.

Εύκολα λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η επιστολή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Υγείας στάλθηκε προεκλογικά για να “θολώσει τα νερά”, να κατευνάσει τις αντιφάσεις και να εξυπηρετήσει το αφήγημα των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ ότι μπορεί να γίνουν άμεσα αλλαγές στις αδικίες μέσω προσφυγών στην επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών (η οποία δεν είναι επιτροπή ενστάσεων, αφού όπως φαίνεται επιτροπή ενστάσεων δεν υπάρχει).

Οι εργαζόμενοι στην υγεία – πρόνοια πρέπει να μην “τσιμπήσουν” από τα τερτίπια της ΝΔ και των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, στις εκλογές να κρίνουν την κατάσταση ταξικά ως εργαζόμενοι,  και -όπως αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών στην τελευταία του ανακοίνωση–  να οργανώσουν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στις δύο παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Διπλασιασμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς, χωρίς διαφοροποιήσεις για την ίδια ειδικότητα ανά φορέα εργασίας (υπάρχει παλαιότερη σχετική ομόφωνη πρόταση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ)
  • Ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στη δημόσια υγεία – πρόνοια στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες χωρίς πλασματικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να οργανωθεί και να συντονιστεί ένας μεγάλος αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς (κατώτερος μισθός τουλάχιστον 1000 ευρώ), ένταξη των παλιών εργαζομένων στα Βαρέα ανθυγιεινά, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίηση της υγείας, για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει υπηρεσίες υγείας για όλους.