Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και ΜΑΪΟ 2023.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ : 37 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 3 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ 522 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ :ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 5129/1-8-2024

 




ΑΘΗΝΑ 13/9/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2358  

 

ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 5129/1-8-2024

 

            Συνάδελφοι,

            Η ΠΟΕΔΗΝ έχει πάρει σαφή θέση ενάντια στην εφαρμογή του νόμου που συστήνει δίκτυα ψυχικής υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια με μεταφορά και σύσταση των οργανικών θέσεων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Υγειονομικών Περιφερειών.

            Για την μη ψήφιση του νόμου πρωτοστατήσαμε σε πλείστες κινητοποιήσεις με τελευταία την ημέρα  Ψήφισης του Νομοσχεδίου έξω από τη Βουλή.

            Ήδη όμως είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του νόμου που δίνει δικαίωμα στους συναδέλφους που εργάζονται στις υπηρεσίες των Ψυχιατρικών τομέων των Νοσοκομείων να επιλέξουν εάν θέλουν να ενταχθούν στα νέα δίκτυα ψυχικής υγείας ή να παραμείνουν στον οργανισμό του Νοσοκομείου.

            Η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης στο δίκτυο ψυχικής υγείας είναι έως τέλος Σεπτεμβρίου 2024. 

            Υπενθυμίζουμε ότι τα Κέντρα Υγείας έως τέλος του 2015 ανήκαν οργανικά, διοικητικά ως αποκεντρωμένες μονάδες στα Νοσοκομεία. Από 1/1/2016 (νόμος 2014) τα Κέντρα Υγείας μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Παρ’ ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο οργανωτικό, διοικητικό σκέλος, επειδή πρέπει να απευθύνονται στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, οι οργανικές τους θέσεις εντάχθηκαν σε κάθε μία εκ των 7 Υγειονομικών Περιφερειών που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου και δεν υφίσταται κίνδυνος ελαστικοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εργασιακής τους σχέσης.

            Το ίδιο γίνεται τώρα και με τους ψυχιατρικούς τομείς των Νοσοκομείων που μεταφέρονται οργανικά, διοικητικά στα 7 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Υγειονομικών Περιφερειών.

            Οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν την οργανική τους ένταξη στο δίκτυο δεν θα κινδυνεύσει η εργασιακή τους σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία.

            Μετακινήσεις συναδέλφων από  μία Μονάδα ΝΠΔΔ σε άλλη Μονάδα που υποχρεωτικά θα είναι Δημόσια εντός του δικτύου ψυχικής υγείας μπορεί να υπάρξει. Όμως και τώρα υφίσταται αυτή η δυνατότητα στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να μετακινούν υπαλλήλους από τη μία σε άλλη υγειονομική μονάδα από αυτή που υπηρετούν  με τρίμηνες μετακινήσεις παρά τη θέλησή τους οι οποίες με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις αυτόματα ανανεώνονται.

            Εξάλλου είναι γνωστές οι πλείστες οι παρεμβάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση για ανάκληση μετακινήσεων μετά από σχετικά αιτήματα των σωματείων.

            Ο νόμος ορίζει ότι  τα κενά που θα προκύπτουν σε Νοσηλευτικό και λοιπό  προσωπικό στους ψυχιατρικούς τομείς των Νοσοκομείων θα καλύπτονται από το ίδιο το Νοσοκομείο.

            Εδώ όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι των ψυχιατρικών τομέων ότι εάν δεν υποβάλλουν αίτηση και εφόσον υπάρξουν κενά στον ψυχιατρικό τομέα μπορεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου να τους μετακινήσει ανά πάσα στιγμή σε άλλη κλινική του Νοσοκομείου και να καλύψει τα κενά του ψυχιατρικού τομέα με εσωτερικές μετακινήσεις άλλων εργαζομένων του Νοσοκομείου. Εάν καλυφθούν τα κενά στο ψυχιατρικό τομέα όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση θα μετακινηθούν σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου.

            Οι συνάδελφοι που δεν θα κάνουν αίτηση ένταξης στο νέο δίκτυο ψυχικής υγείας δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση εργασίας στο δίκτυο, εν αντιθέσει με όσους υποβάλλουν αίτηση που μονίμως θα απασχολούνται στο δίκτυο ψυχικής υγείας.

            Δυνατότητα επιλογής να ενταχθούν στο δίκτυο ή να παραμείνουν στα Νοσοκομεία έχουν μόνο το Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Γιατροί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές του ψυχιατρικού τομέα μεταφέρονται αυτοδίκαια.

            Ο νέος νόμος στο δίκτυο ψυχικής υγείας προβλέπει ολιγάριθμες θέσεις ευθύνης με εντελώς διαφορετική διάρθρωση και δεν προβλέπει τομείς νοσηλευτικής, διοικητικής και τεχνικής υπηρεσίας.

            Εάν οι συνάδελφοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης επιλέξουν την παραμονή στο Νοσοκομεία χάνουν τη θέση ευθύνης στον ψυχιατρικό τομέα και διεκδικούν οποιαδήποτε θέση ευθύνης εντός του οργανισμού του νοσοκομείου. Εάν επιλέξουν οι προϊστάμενοι σε τομείς ή τμήματα του ψυχιατρικού τομέα να ενταχθούν στο νέο δίκτυο ψυχικής υγείας υπάρχει η δέσμευση του Υφυπουργού στη Βουλή και σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι θα παραμείνουν στις θέσεις ευθύνης που κατέχουν αφού θα συσταθούν οι αντίστοιχες θέσεις ευθύνης με υπουργικές αποφάσεις.

            Κατόπιν τούτων οι ίδιοι οι συνάδελφοι πρέπει να επιλέξουν το υπηρεσιακό τους μέλλον στο Νοσοκομείο ή το νέο δίκτυο Ψυχικής Υγείας. 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ