Joseph Pulitzer, 1847-1911 Αμερικανός εκδότης
Όταν οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν τον Κομματικό Συνδικαλιστικό Πόλεμο, εμείς ζούμε και εργαζόμαστε για την Εργασιακή Ειρήνη.

_

_

Συνολικές προβολές σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ από 2012 εώς και ΜΑΪΟ 2023.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ : 37 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 3 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ 522 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΠΑΣΥΝΟ: Δραματική μείωση των εισακτέων στα Τμήματα Νοσηλευτικής

 Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. -Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο της πρωτοφανούς μείωσης εισαγωγής των εισακτέων στα Τμήματα Νοσηλευτικής απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποτυπώνοντας ρεαλιστικά την παρούσα κατάσταση, η οποία είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για το μέλλον του νοσηλευτικού επαγγέλματος και τη βιωσιμότητα του Ε.Σ.Υ.

Αναλυτικά το έγγραφο:

Αξιότιμοι,

Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα των εισακτέων στα Τμήματα Νοσηλευτικής μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, δυστυχώς διαπιστώσαμε ευκρινώς την εργασιακή πλέον αποστροφή των νέων από το επάγγελμα της Νοσηλευτικής.

Παρά τις συνολικά 1568 θέσεις τις οποίες προέβλεπε το Φ.Ε.Κ. 3887/03-07-2024, Υ.Α. Αριθμ. Φ.253.1/74260/Α5: Συμπλήρωση της υπό στοιχεία Φ.253.1/49192/Α5/14-5-2024 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025» (Β’ 2747), για τα Τμήματα Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα, ΔΙ.ΠΑ.Ε. – Νοσηλευτικής (Θεσσαλονίκης): 117, Δ.Π.Θ. – Νοσηλευτικής (Διδυμότειχο): 128, Ε.Κ.Π.Α. – Νοσηλευτικής (Αθήνα): 159, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νοσηλευτικής (Ηράκλειο): 180, ΠΑ.Δ.Α. – Νοσηλευτική (Αιγάλεω): 217, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 176, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 202, Πανεπιστήμιο Πατρών: 209, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 180, όχι μόνο δεν καλύφθηκαν, αλλά επιπλέον σημειώθηκαν μεγάλα κενά πλήρωσης.

Χαρακτηριστικά διαπιστώθηκε μια άνευ προηγουμένου μείωση  των εισακτέων στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (8/158 θέσεις αποφοίτων ΓΕΛ, στο σύνολο των 180 θέσεων). Ακολούθως αξιοσημείωτη μείωση διαπιστώνεται μέχρις στιγμής και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΠΑ.ΔΑ. (Αιγάλεω), όπου μέχρι στιγμής οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 ανέρχονται στους 111/217, σε σχέση με τους 157 και 140 εισακτέους κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2022 έως 2024. Επιπλέον δε, παρά τη μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής (Διδυμότειχο) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθεί να μην συμπεριλαμβάνεται στις προτιμήσεις των νέων εισακτέων και να εισέρχονται για φοίτηση μόνο 23/128 φοιτητές Νοσηλευτικής, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί εισακτέων επί εποχής λειτουργίας ως παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ήταν 20/128 και 21/128 για τα ακαδημαϊκά έτη 2022 έως 2024.

Αναμένοντας και τα επίσημα αποτελέσματα εισακτέων (μετεγγραφές – κατατακτήριες εξετάσεις), είμαστε ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι για την πορεία του νοσηλευτικού επαγγέλματος σε ότι αφορά την εισροή σε αυτό νέων Νοσηλευτών. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς όσο μειώνονται οι εισακτέοι, αυτομάτως μειώνονται οι μελλοντικοί απόφοιτοι (αν αναλογιστούμε και ένα ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως θα εγκαταλείψει τις προπτυχιακές σπουδές) και φυσικά ο αντίκτυπος αυτός, θα επηρεάσει το ήδη τραγικό ποσοστό στελέχωσης των Υπηρεσιών Υγείας του Ε.Σ.Υ.

Καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, σας ενημερώνουμε ότι τα ποσοστά εισροής Νοσηλευτών σε σχέση με τις εκροές Νοσηλευτών (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις κ.λπ.) από το Ε.Σ.Υ. είναι εντελώς δυσανάλογες και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια, αν δεν δοθούν κίνητρα τόσο στους νέους να επιλέξουν την Νοσηλευτική ως επάγγελμα, όσο και στους εναπομείναντες Νοσηλευτές για να παραμείνουν στο Ε.Σ.Υ.

Ο αριθμός των 1568 θέσεων εισακτέων στα Τμήματα Νοσηλευτικής σαφώς και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των Υπηρεσιών Υγείας του Ε.Σ.Υ. και επιμένουμε στην άμεση αύξηση των θέσεων εισακτέων στα Νοσηλευτικά Τμήματα, με παράλληλη ίδρυσή νέων Τμημάτων Νοσηλευτικής.

Δεν μπορεί κανένας φορέας να εθελοτυφλεί όταν υπάρχει ήδη μια σημαντική απώλεια της τάξεως των 383/525 θέσεων εισακτέων σε τρία μόνο Τμήματα Νοσηλευτικής για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025. Από μόνο του το γεγονός αυτό δηλώνει την αποστροφή των νέων από το επάγγελμα της Νοσηλευτικής.

Ως ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε στη διάθεσή σας για να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του νοσηλευτικού επαγγέλματος, έχοντας να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις, ώστε να διασφαλίσουμε τόσο την συνεχή ροή νέων Νοσηλευτών, να μειώσουμε τις εκροές Νοσηλευτών προς το εξωτερικό, αλλά και να δώσουμε κίνητρα παραμονής στους υπηρετούντες Νοσηλευτές. Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και η βιωσιμότητα του Ε.Σ.Υ. απαιτεί την στελέχωσή του με Νοσηλευτές! 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο