Με περικοπές στη χορήγηση του ανθυγιεινού ξεκίνησε η νέα κυβερνητική θητεία (έγγραφα)
Τη στιγμή που η κυβέρνηση επικοινωνιακά παρουσιάζει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (με την ΑΔΕΔΥ πλήρως απούσα από κάθε σχετική συζήτηση), η κυβερνητική θητεία στην πράξη ξεκινά με περικοπές στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου Μυτιλήνης στις 3/7/23 αποφασίζεται η περικοπή του επιδόματος στη διευθύντρια και στις 3 τομεάρχες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Δείτε παρακάτω τη σχετική απόφαση:
Η απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στηρίχτηκε σε απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε σχετικό ερώτημα που λανθασμένα και αναρμόδια είχε υποβληθεί στο ΓΛΚ από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το ερώτημα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ήταν το παρακάτω:
Η απάντηση του ΓΛΚ στο ερώτημα που αναρμοδίως και λανθασμένα υπεβλήθη από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι η παρακάτω:
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ( ΦΕΚ Β 2611/21-4-23) προβλέπει τα παρακάτω:
Άρθρο 3
Γενικές Ρυθμίσεις
1. Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του.
8. Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.
Είναι από τα παραπάνω σαφές ότι το ΓΛΚ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να κρίνει αν ένας εργαζόμενος τηρεί την προϋπόθεση να προσφέρει υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Σύμφωνα με την ΚΥΑ αποκλειστικός αρμόδιος να κρίνει αν τηρείται αυτή η προϋπόθεση είναι ο οικείος προϊστάμενος, δηλαδή στην περίπτωση των Τομεαρχών είναι η Διευθύντρια και στην περίπτωση της Διευθύντριας είναι ο Διοικητής.
Επίσης είναι σαφές και αυτονόητο ότι οι Διευθύντριες και οι Τομεάρχες των νοσηλευτικών υπηρεσιών προσφέρουν υπηρεσίες σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους (Νοσοκομεία) και στους κλάδους (Νοσηλευτικής) και ειδικότητες (Νοσηλευτικής ΠΕ και ΤΕ), αφού δεν υπάρχει διοικητική πράξη να τους αναθέτει να προσφέρουν υπηρεσίες άλλου κλάδου και άλλης ειδικότητας (πχ κλάδου διοικητικού όπως ισχυρίζεται το έγγραφο του ΓΛΚ).
Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και το σχετικό έγγραφο του ΓΛΚ είναι ΑΝΤΙΘΕΤΑ σε ότι αναφέρει η σχετική ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Από την αρχή η διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης λανθασμένα και αναρμόδια έστειλε ερώτημα στο ΓΛΚ.
Θα έπρεπε και πρέπει να χορηγείται κανονικά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσους προσφέρουν υπηρεσίες στον κλάδο νοσηλευτικής (εκτός και αν υπάρχει διοικητική πράξη ανάθεσης καθηκόντων άλλου κλάδου) και κάθε μήνα να εκδίδεται βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία να συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση και να βεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 της ΚΥΑ και προσφέρουν υπηρεσίες στον κλάδο και στην ειδικότητα τους.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και διοικήσεις άλλων νοσοκομείων τη λανθασμένη πρακτική της διοίκησης του νοσοκομείου Μυτιλήνης και ενδεχομένως η περικοπή με τα ίδια λανθασμένα επιχειρήματα να επεκταθεί και στις προϊσταμένες τμημάτων..
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και ορισμένοι τραυματιοφορείς που προέρχονται από μετάταξη από Σχολικοί Φύλακες με τη διαθεσιμότητα του 2013 σε διάφορα νοσοκομεία, που παράνομα τους έχει γίνει περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρά το ότι ασκούν καθήκοντα του κλάδου νοσηλευτικής και της ειδικότητας μεταφορέων ασθενών.
Σωματεία και ΠΟΕΔΗΝ οφείλουν να απαιτήσουν άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να παρέμβει και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους της νοσηλευτικής υπηρεσίας σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.