Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσµικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήµατος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις
ΜΕΡΟΣ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 36
Υποχρεωτικότητα εµβολιασµού - Τροποποίηση των παρ. 2, 3, 6 και 7 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α΄130), περί της υποχρεωτικότητας του εµβολιασµού κατά του κορωνοϊού COVID-19 του προσωπικού που απασχολείται σε ιδιωτικές, δηµόσιες και δηµοτικές δοµές υγείας,προστίθεται δεύτερο εδάφιο, περί της υποχρέωσης εµβολιασµού φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι συµµετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκοµεία και ιδιωτικές δοµές υγείας, και η παρ. 2 τουάρθρου 206 διαµορφώνεται ως εξής:
«2. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δηµόσιας υγείας, εµβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δηµόσιες και δηµοτικές δοµές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκοµεία, δοµές πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, µονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άµεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισµός Δηµόσιας Υγείας). Η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου καταλαµβάνει και τους φοιτητές προγραµµάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου των Σχολών Επιστηµών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των Κολλεγίων, οι οποίοι συµµετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκοµεία του Εθνικού Συστήµατος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), σε πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία και σε ιδιωτικές δοµές υγείας.»
2. Η παρ. 3 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, περί του προσωπικού των δοµών υγείας που εµβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19, τροποποιείται, ως προς τη συµπερίληψη των φυσικών προσώπων που διεξάγουν πρακτική άσκηση µε φυσική παρουσία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας προγραµµάτων σπουδών δηµόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δοµών οποιασδήποτε βαθµίδας, και η παρ. 3 του άρθρου 206 διαµορφώνεται ως εξής:
«3. Ως προσωπικό των δοµών των παρ. 1 και 2 νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο µε επαχθή αιτία ή εθελοντικά ή διεξάγει πρακτική άσκηση στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας προγραµµάτων σπουδών δηµόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δοµών οποιασδήποτε βαθµίδας, µε φυσική παρουσία εντός των δοµών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, µε φυσική παρουσία εντός των ίδιων δοµών, σε νοµικό πρόσωπο, µε το οποίο είναι συµβεβληµένος ο φορέας λειτουργίας των δοµών.»
3. Στην παρ. 6 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, περί των υποχρεώσεων και κυρώσεων που σχετίζονται µε την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού, τροποποιείται το τρίτο εδάφιο, ως προς την κατ’ εξαίρεση πρόβλεψη ειδικής προθεσµίας για την πρώτη ή µοναδική δόση των φοιτητών και σπουδαστών που εµβολιάζονται υποχρεωτικά, τροποποιούνται το πρώτο και τρίτο εδάφιο της περ. α), ως προς τους φορείς που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής και ως προς τον χρόνο άρσης του ειδικού διοικητικού µέτρου της αναστολής καθηκόντων, τροποποιείται το πρώτο εδάφιο και προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο στην περ. β), περί των υπόχρεων εργοδοτών, προστίθενται περ. γ), περί των κυρώσεων που επιβάλλονται σε ιδιώτες υπόχρεους, και περ. δ), περί των κυρώσεων που επιβάλλονται σε υπόχρεους φοιτητές και σπουδαστές, και η παρ. 6 του άρθρου 206 διαµορφώνεται ως εξής:
«6. Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος µονάδας οφείλει να ενηµερώνει τους εργαζόµενους µε κάθε πρόσφορο µέσο για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν άρθρο. Στην περίπτωση της παρ. 1, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη µοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εµβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες και στον προβλεπόµενο χρόνο. Στην περίπτωση της παρ. 2, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη µοναδική δόση έως την 1η Σεπτεµβρίου 2021, µε εξαίρεση τους φοιτητές και σπουδαστές που πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη µοναδική δόση έως την 30ή Σεπτεµβρίου, η δε ολοκλήρωση του εµβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες και στον προβλεπόµενο χρόνο. Στην περίπτωση µη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:
α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζοµένων σε φορείς του δηµοσίου τοµέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του παρόντος, µε απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό µέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δηµόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγµατικής δηµόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την πραγµατοποίηση της πρώτης ή της µοναδικής δόσης η αναστολή αίρεται µε όµοια απόφαση του φορέα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εµβολιαστικού κύκλου, σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες και στον προβλεπόµενο χρόνο.
β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α) και µέχρι την πραγµατοποίηση της πρώτης ή της µοναδικής δόσης όπως επίσης σε περίπτωση µη ολοκλήρωσης του εµβολιαστικού κύκλου σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες και στον προβλεπόµενο χρόνο, ο εργοδότης υποχρεούται να µην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζοµένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστηµα µη παροχής εργασίας λόγω εφαρµογής του παρόντος. To προηγούµενο εδάφιο εφαρµόζεται και σε συµβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συµβάσεις εξαρτηµένης εργασίας δανειζόµενου προσωπικού ή προσωπικού που συµβάλλεται µε εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Υπόχρεο εργοδότη, για τους σκοπούς εφαρµογής του παρόντος, συνιστά κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαµβάνεται και το δανειζόµενο σε αυτόν ή το απασχολούµενο σε αυτόν µέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό. Κατ' εξαίρεση, υπόχρεοι εργοδότες είναι οι πάροχοι υπηρεσιών - εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν σε δοµές ή και φορείς που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του παρόντος, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύµβασης παροχής υπηρεσιών.
γ) Για τους ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δοµές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρµογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελµατίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο: α) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, β) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Στους ελεύθερους επαγγελµατίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δοµές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζηµίως για το Δηµόσιο, από την ηµεροµηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύµβαση του επαγγελµατία µε τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δηµόσια ασφαλιστικά ταµεία,
γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α΄ 189), και
γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.
Οι επαγγελµατίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δοµές πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρµακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δοµής έγγραφο µε το οποίο ενηµερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόµενοι στη δοµή έχουν εµβολιαστεί σε συµµόρφωση µε το παρόν. Η παράλειψη της τήρησης της υποχρέωσης του προηγούµενου εδαφίου τιµωρείται µε διοικητικό πρόστιµο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.
Οι κυρώσεις της παρούσας περίπτωσης ισχύουν για παραβάσεις που τελούνται από τη δηµοσίευση του παρόντος.
δ) Στην περίπτωση φοιτητών, ο επικεφαλής της ακαδηµαϊκής µονάδας και ο διδάσκων κάθε µαθήµατος, καθώς και στην περίπτωση των σπουδαστών των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων, οι Διοικήσεις τους και οι εκπαιδευτές των αντίστοιχων µαθηµάτων υποχρεούνται να µην επιτρέπουν τη συµµετοχή του φοιτητή ή του σπουδαστή σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται εντός των νοσοκοµείων του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστηµιακών νοσοκοµείων και των ιδιωτικών δοµών υγείας.»
4. Στην περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, στην οποία περιέχεται εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθµιση θεµάτων σχετικών µε την εφαρµογή του άρθρου αυτού, προστίθεται δεύτερο εδάφιο για τη ρύθµιση θεµάτων σχετικών µε την επιβολή κυρώσεων και η περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 206 διαµορφώνεται ως εξής:
«α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού, δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εµβολιασµό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εµβολιασµού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συµµόρφωσης µε την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδοµένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος. Με την ίδια ή όµοια απόφαση δύνανται να εξειδικεύονται οι προβλεπόµενες κυρώσεις, να καθορίζονται οι αρµόδιες αρχές για την εφαρµογή του παρόντος και τα αρµόδια όργανα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, η διαδικασία ελέγχων και βεβαίωσης των παραβάσεων, η διαδικασία και ο τρόπος επιβολής κυρώσεων, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικών προστίµων, ο τρόπος, ο χρόνος και οι συνέπειες άρσης των κυρώσεων και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος.»
Άρθρο 37
Κυρώσεις για ψευδές πιστοποιητικό εµβολιασµού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή ψευδή βεβαίωση νόσησης από τον κορωνοϊό COVID - 19
Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εµβολιασµού, ενώ δεν έχει εµβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόµενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Στον υπάλληλο του Δηµοσίου ή σε οποιονδήποτε άλλον τρίτο, συµµετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπον στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόµενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιµο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε πράξη.
Άρθρο 38
Παρατάσεις έκτακτων ρυθµίσεων λόγω της συνεχιζόµενης πανδηµίας του κορωνοϊού COVID-19
1. Η ισχύς του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α΄ 48), περί της διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιµασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η.12.2021.
2. Η ισχύς του άρθρου 46 του ν. 4790/2021, ως προς τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό COVID-19, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η.12.2021.
3. Η ισχύς του άρθρου 96 του ν. 4790/2021, ως προς την υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η.12.2021.