Παρατείνεται εκ νέου, η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής για το νέο καθεστώς του ανθυγιεινού επιδόματος.
Μετά από προηγούμενες διαδοχικές παρατάσεις, έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2020 και τώρα παίρνει παράταση έως 30 Απριλίου 2021.
Όπως περιγράφει η Έκθεση της Τροπολογίας, η νέα ρύθμιση προβλέπει νέα χρονικά όρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να υποβληθεί τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, ο προσδιορισμός των δικαιούχων, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος «είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο», ενώ υπάρχουν πολλά σχετικά αιτήματα από τους Φορείς, τα οποία διαβιβάζονται συνεχώς στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Περαιτέρω, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που βιώνει η Χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχουν καθυστερήσεις στη σύγκληση και κατ’ επέκταση στη λειτουργία της Επιτροπής.
Να σημειωθεί ότι, βάσει του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται επί του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη ύψους έως 35 χιλιάδων ευρώ περίπου, από την παράταση της διάρκειας λειτουργίας της Επιτροπής και τη συνακόλουθη καταβολή αποζημίωσης στα μέλη και στους γραμματείς αυτής.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Τροπολογία , η οποία κατά την ημερήσια διάταξη της Βουλής, είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αύριο Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.
Να σημειώσουμε ότι το αίτημα για την επανεξέταση των κατηγοριών και των ειδικοτήτων των εργαζομένων, που θα λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα, καθώς και το ύψος του επιδόματος, αποτελούν μνημονιακό προαπαιτούμενο, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις το έχουν συνυπογράψει.
Το γεγονός επίσης ότι πάμε από παράταση σε παράταση δείχνει ότι ετοιμάζονται νέες περικοπές και θέλουν να το φέρουν στο κατάλληλο, γι’ αυτούς, χρόνο.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να μην επιτρέψουν να γίνουν νέες μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν την διατήρηση τον διπλασιασμό του επιδόματος και την επέκταση και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Πηγή:ygeionomikoi