Με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τις απεργίες
Η χθεσινή δήλωση (02/10/2019) του πρωθυπουργού για την απεργία των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία, δεν αποτελεί κάτι καινούριο, ούτε και μας προκαλεί έκπληξη. Κι αυτό γιατί, ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι ο μόνος υπουργός – από τη μεταπολίτευση και μετά – που προσέφυγε το 2014 στα δικαστήρια για την απεργία-αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την αξιολόγηση.
Ούτε λίγο , ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης, με τη δήλωσή του, μας λέει ότι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας είναι οι απεργοί κι όχι οι πολιτικές που ο ίδιος ασκεί και οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με το οποίο «ευνουχίζει» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και διευρύνει τη μερική απασχόληση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Κι ενώ εφαρμόζει αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, προσπαθεί στο ίδιο νομοσχέδιο να περιορίσει ακόμη περισσότερο (αν μπορούσε θα το καταργούσε) το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του νομιμοποιoύνται να λαμβάνουν αποφάσεις με το 23% των ψήφων του ελληνικού λαού (58% η συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίουx 40% = 23,2%), αλλά, προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι αποφάσεις για απεργία απαιτείται το 50% +1 του συνόλου των μελών του σωματείου!!! Μεγαλύτερη υποκρισία από αυτή δεν υπάρχει!!!
Γνωρίζουμε ότι οι λέξεις απεργία και απεργοί δεν ηχούν καλά στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη. Τον ενημερώνουμε, όμως, ότι όσο θα εφαρμόζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα συνεχίσουμε να ασκούμε το δικαίωμά μας στην απεργία, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 παρ.2 του Συντάγματος, όπου ρητά αναφέρεται:
«Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη των οικονομικών και εργασιακών γενικά δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
|